018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ljubomir Kostić:”Bolje stečaj nego produžetak agonije” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Vlada Srbije usvojila je prošle nedelje Akcioni plan kojim se omogućava pokretanje stečaja za 188 preduzeća, od ukupno 512 firmi sa spiska Agencije za privatizaciju. Stečaj jeste negativna pojava, ali kada dodje to toga da firme postaju nelikvidne, da ne odgovaraju svojim obavezama i da gotovo nemaju radnike, bolje je stečajem rešiti takvu situaciju nego produžavati agonije, kaže za NTV stečajni upravnik Ljubomir Kostić.
Agencija za privatizaciju objavila je danas spisak 188 preduzeća za koja je odlučeno da će ići u stečaj, jer za njih nije bilo zainteresovnih kupaca, a te firme, kako je rečeno, godinama nemaju ni posla, ni tržišta.
Zakon o stečaju donet je pre nekoliko godina a sredinom prošle godine donete su i izmene i dopune ovog zakona. Pre 2005.godine, kada je i donesen ovaj zakon , stečaj je bio retka pojava.
Iako teorijski stečaj ne mora da znači i okončanje rada preduzeća, praksa pokazuje nešto drugačiju statistiku, ali mogućnost, kaže Kostić uvek postoji. Na to najviše utiču tržišni uslovi.
Naglašava da će svaki radnik čije preduzeće ode u stečaj dobiti otpremninu od 200 evra po godini staža, uz ograničenje da ukupan iznos po pojedincu ne može biti veći od 8.000 evra.