018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ljubimci u šetnju isključivo na povocu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Vlasnici pasa u Nišu uskoro će morati svoje ljubimce da šetaju isključivo na povocu. Ova odluka doneta je na Gradskom veću, kako bi se sprovela komunalna pravila prema Zakonu o dobrobiti životinja.
To, između ostalog, znači da će opasne pse moći da izvode samo punoletni i to uz obaveznu brnjicu, kao i da će vlasnici svojih ljubimaca morati da skupljaju izmet za njima.
Niš će biti prvi grad na jugu Srbije u kojem će se uskoro primenjivati komunalna pravila predviđena Zakonom o dobrobiti životinja, rekao je za NTV Ljubodrag Stevanović, direktor sektora za održavanje u JKP “Mediana”. Kako ističe, na javnim površinama u blizini škola nije dozvoljeno puštanje pasa, kao ni preko dana van za to predviđenih mesta, koja još ne postoje.
Zanimljivo je da će svima, koji ne poštuju gradske odluke, kazne i do 50.000 dinara pisati komunalni policajci. Ljubitelji životinja se sa ovakvim odlukama uglavnom slažu, ali da treba predvideti još neke odluke za nesavesne vlasnike pasa.
Što se zoohigijene tiče, odluka podrazumeva da, ukoliko pas ili mačka na bilo koji način isprlja javnu površinu, lice koje izvodi ljubimca u obavezi je da očisti za njim
Prema rečima Stevanovića prostor za neograničeno slobodno kretanje pasa najverovatnije neće biti u Čairu, jer gradska odluka podrazumeva da ne sme da bude blizu dečjih igrališta i da će to biti neki deo na Nišavskom keju. Podsetimo, opština Medijana je pre tri godine izdvojila novac za uređenje šetališta za pse u Čairu, ali se od toga odustalo.

Povezane vesti