018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ljajić: Hitno ispitati sumnje u reeksport jabuka u Rusiju

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Svaka sumnja na eventualni reeksport jabuka u Rusiju mora hitno da se ispita, jer ne smemo dozvoliti da se zbog jednog ili dva izvoznika ugrozi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić.
Paraleleno, proveriće se ko su naši izvoznici, koliko ih ima i koje količine jabuka odlaze iz Srbije, rekao je Lajić za sutrašnje „Novosti“ i najavio sastanak sa ruskom stranom po tom pitanju.
„Ne treba unapred isključiti ni jednu mogućnost i do kakvih god informacija dođemo, saopštićemo ih partnerima. Od Rusa nema razloga da bilo šta krijemo. Kontrola naših graničnih i carinskih službi već je pojačana, jer je ovo drugi put od početka godine da se iznose sumnje u reeksport“, kazao je ministar.
Lajić je podsetio da je u januaru fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede komunicirala sa ruskim zavodom i da je dogovoreno da će se raditi na sprečavanju eventualnog reeksporta.
Rusko telo za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda „Roselkoznadzor“ saopštilo je ranije da je zabrinuto zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije i predložilo je da se po tom pitanju održe konsultacije.
„Tokom analize količina proizvoda koji dolaze u Rusiju iz Srbije, uočen je znatan porast količina jabuke. Zbog toga, ‘Roselkoznadzor’ je zatražio od nadležnih srpskih vlasti da se održe konsultacije i da informacija o proizvodnji jabuka u Srbiji i reeksportu jabuka proizvedenih u trećim zemljama“, objavilo je to telo na svom veb sajtu.
Tanjug 23.03.2015 08:40