018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Litije u Duvaništu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Stanovnici Duvaništa proslavili su Svetog Vasilija Ostroškog, tradicionalno, litijama do DIS-a, gde će uskoro biti sagrađen hram posvećen ovom svecu. Pre tačno 16 godina na Duvanište su avioni NATO-a bacili oko 3 hiljade kasetnih bombi. Na sreću, ni jedan žitelj nije poginuao ali je 11oro njih bilo ranjeno.
12.maj 1999.godine dobro pamte stanovnici Duvaništa. Kako kažu, sam Vasilije Ostroški ih je spasio od kasetnih bombi, zbog čega su i inicirali izgradnju hrama posvećenog ovom svecu. Šesnaestu godinu zaredom oni slave slavu i organizuju litije od mesne kancelarije do mesta gde će uskoro biti sagrađen hram.
Na ovogodišnji dan Svetog Vasilija trebalo je da bude postavljen kamen telmeljac novog hrama. Međutim, zbog kašnjenja građevinske dozvole, početak gradnje je odložen, kažu u GO Medijana.
Na litijama i u proslavi na mestu budućeg hrama, pored predstavnika opštine, mnogobrojnih Nišlija, bili su i predstavnici crkve i vojske, a učenici OŠ „Dušan Radović“ uveličali su slavlje umetničkim progamom.