018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lične karte i za javna preduzeća

Javna preduzeća imaju zadatak da do početka oktobra urade tzv. lične karte, kako bi se znalo čime raspolažu, kakva je struktura dugovanja i kako ih je moguće „lečiti’. Ovo je jedna od novih mera u radu ministarstva privrede, o čemu je u Nišu govorila i pomoćnica ministra Saše Radulovića, Nina Samardžić. Ona je rekla da je još važnije da lične karte uradi oko 170 preduzeća, koja su trenutno u restrukturiranju, kako bi se tačno znalo kome država ima svrhe da i dalje pomaže, a kome je preostao jedino stečaj ili novi strateški partner.

U Ministarstvu privrede kažu da će, zahvaljujući ovom dokumentu, najpre znati čime raspolažu, nakon čega će uspostaviti redovno izveštavanja na tri meseca, kakva je praksa i u drugim državama. U ličnim kartama, koje će moći da vidi celokupna javnost, crno na belo, biće izlistana sva imovina, ko su kupci i dobavljači konkretnog preduzeća, biće vidljiivi svi veliki ugovori. Budući da se javna preduzeća često razdeljuju kao plen, u ministarstvu očekuju da će biti i političke volje, jer je, kažu, sve u interesu građana.

- Važno je zbog buduće namere da se izdvajaju sredstva za razvojne projekte, a ne za održavanje postojećeg stanja u preduzećima koja su dugi niz godina u postupcima stečaja, predstečaja, restrukturiranja, gde država stalno interveniše, a nema konkretnog rezultata – kaže Nina Samrdžić, pomoćnica ministra privrede.

Samardžićeva dodaje da će se nakon ličnih karti tačno znati koja preduzeća imaju šansu i perspektivu, a kojima je jedina opcija stečaj ili novi strateški partner. Plan Ministarstva je da se novac, koji je do sada izdvajan za firme bez perspektive, preusmeri na deo privrede koji je još “zdrav”, a to je u ovom momentu sektor malih i srednjih preduzeća.

Povezane vesti