018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

LGBT aktivisti prošetali, reagovanja zbog zabrane Prajda

Parada ponosa danas neće biti održana u Beogradu zbog procene Biroa za koordinaciju službi bezbednosti da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira, ali je grupa LGBT aktivista, i pored zabrane, sinoć prošetala centrom grada, od Vlade Srbije do Doma Narodne skupštine, a protestna šetnja je prošla bez incidenata.

Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u, nije bilo incidenata niti privođenja, a pripadnici policije otpratili su učesnike po završetku sinoćneg protesta.

Povorku, na čijem su celu bile zastave duginih boja i transparent „Ovo je Prajd“, obezbeđivale su jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija.

Protestna šetnja protekla je bez incidenata, izuzev nekoliko pogrdnih dobacivanja, a saobraćaj u centru grada, koji je u vreme trajanja šetnje bio delimično zatvoren na raskrnici Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša, ubrzo je normalizovan.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom i komesar EU za proširenje Štefan File izrazili su žaljenje zbog otkazivanje Parade ponosa u Beogradu, a američka ambasada u Srbiji saopštila da je „veoma razočarana“ odlukom vlade Srbije da otkaže ovogodišnji skup LGBT aktivista.

- Stvarno mi je žao što Parada ponosa u Beogradu nije dozvoljena – napisala je jutros Malmstrom na svom tviter nalogu dodajući da bi održavanje parade predstavljalo dobru priliku da se pokažu poštovanje i tolerancija.

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Peter Burkhard izrazio je zabrinutost i žaljenje zbog otkazivanja Parade ponosa u Beogradu.

- Duboko sam zabrinut što su pretnje nasiljem raznih ekstremističkih grupa usmerene prema planiranoj Paradi ponosa dovele do toga da vlasti, treću godinu zaredom, otkažu ovaj skup – naveo je Burkhard u saopštenju za medije.

- Iako razumemo da je odluka zasnovana na bezbednosnoj proceni, veoma smo razočarani da zbog klime koju su stvorili oni koji podstiču nasilje, građani nisu mogli da ostvare svoja ustavom garantovana prava na slobodu okupljanja i izražavanja – naglasio je šef misije OEBS-a u Srbiji.

Predsednik Saveta Evrope Torbjern Jagland poručio je da je veoma ražočaran odlukom vlade Srbije da još jednom zabrani Paradu ponosa.

- Osnovna prava na slobodno okupljanje i izražavanje moraju se efikasno garantovati – upozorio je on u saopštenju za medije, dodavši da je u vezi sa tim stav Evropskog suda za ljudska prava „veoma jasan“.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i izvestilac Evropskog parlamneta za Srbiju Jelko Kacin pridružili su se danas osudama zabrane Parade ponosa koja je trebalo da bude održana u Beogradu.

- Žalim što je gej parada u Srbiji po treći put zabranjena – napisao je Šulc na svom Tviter nalogu, dodajući da se „prava svih moraju poštovati“.

Kacin je uz osudu zabrane Parade ponosa, naveo da će ova odluka biti ukljucena u godišnji izveštaj EP čija je izrada u toku.

- Poruke vlade upućene domaćoj javnosti i javnostima državama članica EU govore o tome da institucije države Srbije ne rade svoj posao rekao je Kacin u saopštenju za medije, ističući da bi umesto zaklanjanja iza procena bezbednosnih službi trebalo raditi na promovisanju ljudskih sloboda i tolerancije.

Kacin je konstatovao da se Srbija nakon rekonstrukcije Vlade „izgleda ponovo nalazi u intenzivnoj predizbornoj kampanji, što menja prioritete i usporava reforme države i društva.“

- Još jedna prilika je izgubljena - poručio je Kacin i podsetio da je predsednik Tomislav Nikolić prošle godine izjavio da nikakvih izgovora za neodržavanje Parade 2013 ne sme biti.

Svoje razočarenje zbog zabrane Parade je, takođe putem tvitera, sinoć izrazio i komesar za proširenje Štefan File, koji je napisao da zabranom propuštena još jedna prilika da se demonstrira poštovanje za osnovna ljudska prava.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je „veoma razočarana“ odlukom vlade Srbije da otkaže Paradu ponosa 2013.

- Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja su glavne vrednosti ljudskih prava, a njihova zaštita i osiguranje za svakog građanina su osnovna odgovornost svake demokratske vlade - navedeno je u saopštenju američke ambasade dostavljenom Tanjugu.

Švedska ministarka za odnose sa EU Brigita Ulson, koja je trebalo da se obrati učesnicima Parade ponosa, izjavila je sinoć u Beogradu da je odluka o zabrani Prajda katastrofalna i razočaravajuća.

- Mislim da je srpska Vlada propustila jednu priliku da EU pokaže istinsku posvećenost očuvanju osnovnih ljudskih prava, jer Parada ponosa je provera poštovanja prava na okupljanje i prava na izražavanje. Propustili su tu priliku, ja sam zbog toga vrlo tužna - rekla je švedska ministarka.

Država je još jednom poklekla pred onima koji žele da nasiljem rešavaju stvari u društvu, ocenio je danas predsednik resornog odbora DS za ljudska i manjinska prava i saradnju sa nevladinim organizacijama Miloš Đajić, koji smatra da su od evropskih vrednosti i vladavine prava ostala samo mrtva slova na papiru.

Vlada Srbije je tom, kako navodi Đajić, pogrešnom odlukom, dovela dodatno u pitanje dobijanje datuma za početak pregovora i biće negativniji izveštaj Evropske komisije o stanju ljudskih prava i vladavini prava u Srbiji.

Za Demokratsku stranku o ustavnim pravima na slobodu okupljanja i zaštitu od diskriminacije nema pregovaranja, o ljudskim pravima nema dogovaranja i demokrate će se uvek zalagati za njihovo puno poštovanje, istakao je Đajić.

Socijaldemokratska unija ocenila je da zabrana Parade ponosa pokazuje da Vlada nije u stanju da osigura najosnovnije sprovođenje Ustava i zakona, kao i da ljudska prava u Srbiji postoje samo na papiru, ali se ne sprovode u praksi kada to nije u interesu vlastima.

- Ova odluka veoma otvoreno ukazuje da premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić daleko više daju na značaju svom ličnom rejtingu nego pravima građana i putu Srbije ka Evropi - navedeno je u saopštenju SDU.

Oni smatraju da je činjenica da je ministar unutrašnjih poslova „otvoreno priznao da nije u stanju da za poslednje tri godine organizuje bezbedne uslove za organizovanje te manifestacije“.

To govori, kako ocenjuju, ne samo da nije u stanju da se suprotstavi ekstremističkim grupama, već da ima duboko razumevanje za njihove postupke, „što je i javno priznao nekoliko dana ranije nazivajući građane homoseksualnog opredeljenja nenormalnim“.

(Tanjug)

Povezane vesti