018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lekovi jeftiniji i do 50 odsto (VIDEO)

Komentari: isključeni

Pojedini lekovi sa liste Republičkog fonda uskoro bi mogli da budu jeftiniji i do 50 odsto, što će pacijentima smanjiti troškove, a državi uštedeti 5 milijardi dinara godišnje, kažu u niškoj filijali Fonda za zdravsteno osiguranje. Reč je o lekovima koji se najviše propisuju u praksi, a njihov kvalitet će, tvrde, biti potpuno isti.

Lekovi koji se koriste kod povišenog krvnog pritiska, depresije, anksioznosti, povišenog holesterola kao i antibiotici, biće jeftiniji za 30 do 50 odsto, kažu u Fondu za zdravstveno osiguranje. Ovo su i najčešće propisivani lekovi.

Ovim će se znatno smanjiti cena koju pacijenti plaćaju kao učešće, ali i troškovi Fonda godišnje će biti manji za 5 milijardi dinara.

Razlog pojeftinjenja je taj što proizvođač koji nije patentirao određeni lek može da ga prodaje po nižoj ceni jer nije imao troškove istraživanja, razvoja leka i rada naučnika. Deset godina nakon patentiranja leka, pravo da ga proizvode imaju sve farmaceutske kompanije. Time su im troškovi znatno manji, pa je i cena leka-kopije niža. U Fondu dodaju da su lekovi koji će pojeftiniti već na našem tržištu.

Povezane vesti