018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lekari spremni ukoliko se pojave oboleli od ebole (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Zdravstveni radnici u Srbiji spremni su za pojavu prvih pacijenata obolelih od ebole, hemoralgične groznice koja se pojavila u Africi i protiv koje, za sada, ne postoji efikasan lek i terapija.

Na adrese svih zdravstvenih ustanova, infektivnih i epidemioloških službi upućeno je uputstvo, jer je najvažnije da lekari znaju šta treba da rade kada se pojavi pacijent sa virusom ebole, kaže prof. dr Zoran Veličković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj ebole. Nijedna osoba nije u karantinu, ali se kod nas kao i u drugim evropskim zemljama primenjuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije kao i uputstva nadležnih epidemioloških centara. Sadržina ovog uputstva odnosi se na ranu dijagnostiku virusa počev od sanitarne inspekcije na aerodromima i graničnim prelazima, primenu mera kontrole, korišćenja zaštitne opreme i naročito praćenja kontakata osoba zaraženih virusom ebole.

Virus ebole zapravo potiče iz životinjskog carstva, jer je njegov domaćin jedna vrsta afričke veverice. Posle infekcije koja se prenosi dodirom, inkubacija virusa u ljudskom organizmu traje od 2 do 20 dana, a simptomi su povećana telesna temperatura, glavobolja, i unutrašnje krvarenje.

Do sada je zaraženo osam Evropljana, od kojih su sedam humanitarni radnici koji su došli iz ugroženih zemalja. Troje je izlečeno u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj, troje se trenutno leči u Španiji, Nemačkoj i Norveškoj, dok je dvoje preminulo. U kancelariji Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju dodaju da postoje tri potencijalna leka protiv ebole, derivati krvi koji sadrže antitela, antivirusni medikamenti, kao i vakcina protiv ebole, koja je trenutno u fazi ispitivanja na ljudima.

Povezane vesti