018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lekari preporučuju zdravu ishranu i kretanje (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Zbog nagle promene vremena, smene toplog i hladnog vazduha, pomoć lekara na terenu dnevno zatraži oko 80 pacijenata – među kojima dominiraju oni sa povišenim krvnim pritiskom. Da bi se prevenirali moždani i srčani udari, karakteristični za ovo doba godine, lekari preporučuju redovno uzimanje terapije, češće kontrole, zdravu ishranu i kretanje.

Prelazak iz jednog u drugo godišnje doba može stvoriti neurološke probleme i variranje krvnog pritiska, zbog čega se pacijenti žale na vrtoglavice, mučnine, nepravilnost pri hodu. Pojedini iz predostrožnosti odu kod lekara, dok drugi strpljivo čekaju da se adaptiraju na klimatske promene.

Srčani i moždani udari, pogađaju sve mlađi deo populacije, pa lekari insistiraju na poštovanju preporuka, kako bi se ove bolesti, i njihove posledice smanjile.

Lekari kažu da je, zbog preskakanja doručka, među mladima učestalo i kolabiranje na javnim mestima. S druge strane mnogi konzumiraju tešku hranu, pa lekari još jednom insistiraju na zdravoj ishrani, što je, pored redovnih fizičkih aktivnosti način preveniranja mnogih bolesti. Lekari, međutim, ukazuju i na opasnost, i izbegavanje crevnih infekcija.

Lekari upozoravaju, i da period koji dolazi karakterišu alergije i aktiviranje čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu, i da terapiju treba sprovoditi u dogovoru sa izabranim lekarom.

Povezane vesti