018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Legalizacija ulja kanabisa u medicinske svrhe? (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Pre mesec dana Ministarstvu zdravlja Republike Srbije upućen je zahtev za legalizaciju ulja kanabisa u medicinske svrhe. U Udruženju “Lekalizacija Srbije”, koje je uputilo zahtev, očekuju pozitivan odgovor, jer je ministar Lončar podržao inicijativu i očekuje se formiranje radne grupe koja će da razmotri sve aspekte korišćenja ovog preparata koji je ostvario dobre rezultate u lečenju pojedinih obolesti.
Ulje kanabisa koristi se u medinicnske svrhe dugo godina, posebno od kada je Rick Simpson izneo svoje rezultate lečenja malignog tumora kože. U nekim od evropskih zemalja kao što su Holandija Češka i Španija, već je legalizovana upotreba kanabisa u medicinske svrhe u lečenju mnogih onkoloških, autoimunih, neurodegenrativnih i drugih teških bolesti, kaže doktorka Maja Vučković predsednica niškog odbora “Lekalizacija Srbije”.
Šira javnost u Srbiji nije dovoljno informisana o ulju kanabisa i njegovom lekovitom dejstvu. Vrlo često se, zahvaljujući predrasudama, ono poistovećuje sa marihuanom i zloupotrebom ove bilje u proizvodnji lakih narkotika.
Svetska zdravstvena organizacija već se pozitivno izjasnila o upotrebi ulja kanabisa u medicinske svrhe. Predstoje temeljna medicinska ispitivanja, nakon kojih će se pristupiti legalizaciji.

Povezane vesti