018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ledeni dani u Srbiji, obavezna upotreba zimske opreme

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – U Srbiji je jutros najhladnije na Kopaoniku, gde je u šest časova izmereno minus 17 stepeni i u Zaječaru, gde je temperatura vazduha iznosila minus 16. Iako su padavine uglavnom prestale, na gotovo celoj putnoj mreži u Srbiji, vozače očekuju zimski uslovi vožnje.
Iako su padavine uglavnom prestale, na gotovo celoj putnoj mreži u Srbiji, vozače očekuju zimski uslovi vožnje, uz obaveznu upotrebu zimske opreme, a u planinskim predelima i upotrebu lanaca, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMS S).
Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.
Zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika očekuje se pojačan saobraćaj na graničnom prelazu GP Batrovci iz pravca Hrvatske i iz pravca Mađarske, na Graničnom prelazu Horgoš.
Vreme zadržavanja na najfrekventnijim graničnim prelazima je promenljivo i relativno, pa se zato preporučuje korišćenje manje frenkventnih graničnih prelaza, sa Hrvatskom graničnog prelaza Šid, a sa Mađarskom graničnog prelaza Kelbije.
Radno vreme graničnog prelaza Bački Vinogradi, Bajmok i Đala sa Mađarskom je od 07.00 do 19 časova.
Ove granične prelaze, sem naših i mađarskih državljana, mogu koristiti i državljani Evropske unije.
Svi vozači se podsećaju da su dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.
Javno preduzeće „Putevi Srbije“, odnosno sektor za naplatu putarine, će tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika intenzivirati rad na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila zbog povećanog saobraćaja na putevima u Srbiji, posebno na autoputevima pod naplatom.
Na domaće učesnike u saobraćaju apeluje se da pripreme tačan iznos putarine radi bržeg prolaska kroz naplatne stanice i da ne koriste popodnevne časove poslednjeg dana praznika za povratak svojim kućama, već da to čine ravnomerno tokom celog dana kako bi se izbegla veća zadržavanja.
Javno preduzeće „Putevi Srbije“ savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze oprezno i pažljivo, saopštilo je to preduzeće.
Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice, pa se apeluje na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuje maksimalan oprez u vožnji.
Snega do pet centimetara ima na autoputu Niš – granica sa BJR Makedonijom, kao i na državnim putevima Obrovac – obilaznica Bačke Palanke – Čelarevo – Begeč, Gornji Milanovac (Svračkovci) – Čačak i Kraljevo – Novi Pazar – granica sa Crnom Gorom.
Na putnim pravcima prvog i trećeg prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, a snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Požarevca, Valjeva, Pančeva, Kosova, Novog Pazara, Subotice, Bačke, Kragujevca, Zaječara, Užica, Požege, Ivanjice, Čačka, Beograda, Vranja, Niša, Mačve, Zrenjanina i Kruševca.
Na državnim putevima drugog prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, a snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Pančeva, Kosova, Novog Pazara, Subotice, Bačke, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, Čačka i Beograda.
Na području Požarevca na svim putnim pravcima ima utabanog snega i delimično leda i svi putni pravci su prohodni, ali se saobraćaj obavlja otežano, zahteva sporiju vožnju i dodatni oprez.
Na području Zaječara učestala je pojava sitnih odrona, duž nestabilnih kamenih kosina u klisurama, usecima i zasecima, a na području Ivanjice put Odvraćenica – Preko Brdo je neprophodan zbog velikog snega.
Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu i posipaju krizne deonice.
Usled majskih poplava neprohodni su putni pravci Krupanj – Gračanica, Krupanj – Radaljska Banja – Radalj i Krst – Korenite – Krupanj.
Neprohodni su putni pravci Koceljeva – Valjevska Kamenica, Pecka -Kruška, Odvraćenica – Preko Brdo i Borci – Rača.
Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini i Divčibarama su prohodni, navedeno je u saopštenju.
Tanjug 30.12.2014 09:27