018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti
jasmina-popovic-kc-nis

Lečenje vantelesnom oplodnjom

Komentari: isključeni

Svaki sedmi par u Nišu ima probleme pri začetku deteta, što pokazuje da je problem neplodnosti i dalje veliki. Na odeljenju za lečenje steriliteta i vantelesnu oplodnju kažu da iako je procenat uspešne vantelesno oplodnje 25% parovi moraju da o svom reproduktivnom zdravlju brinu na vreme i naglašavaju da biološki sat zaista neprekidno otkucava.

Steriltet je i dalje veliki problem među Nišlijama, a glavni razlog za to je način života koji je doneo savremeno doba, od kasnijeg odlučivanja na brak, preko povećanih seksualnih sloboda pa sve do toga što abortus i dalje predstavlja često kontraceptivno sredstvo. Sa odeljenja za lečenje steriliteta i vantelesnu oplodnju podvlače da parovi moraju na vreme da reaguju ukoliko postoji problem prilikom začeća deteta.

Odeljenje za lečenje steriliteta do sada je pomoglo da na svet dodje 470 beba, što je 25% od ukupnog broja gde je vantelesna oplodnja bila uspešna. Kako kažu ovo su i više nego zadovoljavajući rezultati.

Kako naglašava dr Popović, liste čekanja na njihovom odeljenju ne postoje jer čekanja skoro i da nema.

Nema pravila iz kog puta će oplodnja uspeti, kaže doktorka Popović, jer sve zavisi od mnogobrojnih faktora.  Podsećamo, iz državnog budzeta vantelesna oplodnja može da se finansira dva puta, a uslov je da je par prošao adekvatno lečenje i preglede.