018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lavrov:Od EU očekujemo poštovanje legitimnih interesa Rusije

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL- Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini uverava Moskvu da saradnja EU sa državama Istočnog partnerstva neće naškoditi interesima Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Upitan da prokomentariše svoja očekivanja od predstojećeg samita Istočnog partnerstva, Lavrov je rekao da je jedina stvar koju Moskva očekuje od EU, poštovanje legitimnih interesa Rusije, preneo je Sputnjik.
Istočno partnerstvo je incijativa EU sa ciljem jačanja odnosa sa državama u Istočnoj Evropi i južnom Kavkazu – Jermenijom, Azerbejdžanom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, a naredni samit biće održan u prestonici Letonije 21. i 22 maja.
Lavrov je na konferenciji za novinare, tokom sastanka ministarskog komiteta Saveta Evrope, takođe, rekao, da vlasti u Kijevu nastoje da izbegnu direktan dijalog sa predstavnicima samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, nastojeći da ih zamene novim formatima, koji nisu predviđeni sporazumima iz Minska.
Šef ruske diplomatije je istakao da mandat Saveta Evrope o istrazi zločina u Ukrajini treba da bude proširen i da obuhvati događaje ne samo na Majdanu i u Odesi, već i druge incidente, naveo je TAS S.
„Smatramo važnim da se proširi mandat…po pitanju drugih incidenata koji su se dogodili u Ukrajini tokom protekle godine“, dodao je Lavrov.

Tanjug 19 Maj 2015 14:16
Foto Tanjug,Z.Žestić,ilustracija