018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lavrov: Svet na razmeđi saradnje i konflikta

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Svet je došao do granice kada je ponovo neophodno birati između saradnje i konfrontacije kao posle Drugog svetskog rata, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Prema njegovim rečima, mir je moguće očuvati samo zajedničkim naporima i na osnovu uvažavanja interesa svih partnera.

Pritom, rekao je Lavrov, Rusija se dosledno rukovodi trezvenim i pragmatičnim pristupom i daleko je od „veštačkog“ zaoštravanja odnosa, prenele su ruske agencije.

Ministar inostranih poslova Rusije rekao je da je kod SAD i NATO-a prevladala kratkovida logika pobednika u Hladnom ratu i zavladala „euforija izazvana lažnom predstavom da je zapadni svet zauvek učvršćen na svetskom političkom i ekonomskom Olimpu“.

Prema Lavrovljevim rečima, Rusija se četvrt veka unazad po završetku oštrog bipolarnog sukobljavanja, zalagala za implementaciju principa jednake i nedeljive bezbednosti i formiranja jedinstvenog ekonomsko-humanitarnog prostranstva „od Lisabona do Vladivostoka“, ali „nisu hteli ni da slušaju, a ne da poslušaju“.

„Kao rezultat, događaji na evropskom kontinentu krenuli su sasvim drugačijim, negativnim putem“, rekao je šef ruske diplomatije.
Lavrov je rekao da ako i posle uspeha u pregovorima o iranskom nuklearnom programu bude bez korigovanja nastavljena realizacija programa SAD o protivraketnoj odbrani (PRO) u Evropi „svima će biti jasni motivi“.

Ruski ministar je dodao da je već sada jasno da su Rusiji „govorili neistine“, saopštavajući da su SAD spremne da planove prilagode realnom stanju na pregovorima o Iranu.
„Američki program PRO ostaje predmet ozbiljne zabrinutosti“, rekao je Lavrov, dodajući da Moskva na njega gleda kao na „deo globalnog projekta koji stvara rizik za ruske strateške snage odvraćanja“.

Lavrov je, takođe, izrazio zabrinutost zbog pokušaja da se veštački zaoštre sukobi između sunita i šita u islamskom svetu i „iskoriste međukonfesionalne razlike radi dostizanja političkih ciljeva, između ostalog, pokušaji da se nametne Savetu bezbednosti UN odobravanje spoljnog mešanja“.
„Uveren sam da u Arapskoj ligi i Organizaciji islamske saradnje odlično shvataju sve opasnosti raskola u islamskom svetu“, kazao je Lavrov.

On je, takođe, ukazao na dvostruke standarde SAD kada je u pitanju Jemen.
„Ne može da ne izazove nedoumicu podrška SAD vojnoj operaciji u Jemenu, usmerenoj na podršku predsedniku koji je pobegao preko granice, a istovremeno je u Ukrajini Vašington otvoreno podržao državni prevrat“, naglasio je ruski ministar inostranih poslova, preneo je TAS S.

Ističući da za konflikt u Ukrajini nema vojnog rešenja i da je potrebno ispunjavati dogovore iz Minska, Lavrov je rekao da Zapad treba da primora ukrajinske vlasti da odustanu od kursa heroizacije nacizma i progona „onih koji su Evropu spasili od fašizma“.
„Naročiti značaj za očuvanje jedinstva ukrajinske države ima ispunjavanje obaveze Kijeva o sprovođenju amnestije i odustajanje od pokušaja da se preinače dogovori iz Minska“, rekao je Lavrov.

„Političko rešenje u Ukrajini treba da da ozbiljan impuls za prevladavanje sistemskih problema koji su se nakupili u oblasti evropske bezbednosti i poslužili kao glavni razlog za ukrajinsku krizu. Za sada vidimo upravo suprotnu tendenciju – učvršćivanje novih linija podele u Evropi“, rekao je Lavrov.

Tanjug 16.04.2015 11:28
AP Photo/Ivan Sekretarev