018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lavrov: Srpsko predsedavanje OEBS – veliki izazov

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas u Moskvi da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da zvanični Beograd može da bude fer posrednik u rešavanju konflikata, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao da je to prilika da se svetu pokaže kreativnost, pravednost i principijelnost.
Lavrov je istakao da Moskva ne vrši pritisak na Srbiju i da su pokušaji da se tvrdi suprotno politički nekorektni.

„Povodom izjava o nekakvom političkom pritisku nekorektno je govoriti. Što se tiče izjave šefice evropske diplomatije Federike Mogerini o tome da Srbija ne treba da se meša u spor između Rusije i Zapada oko Ukrajine, verujem da se jednostavno nije najsrećnije izrazila. Jer to zvuči sasvim neevropski, neitalijanski, već nekako američki“, rekao je Lavrov.
Lavrov je, takođe, rekao da je zvanični Beograd potvrdio da će, kada dođe na čelo OEBS, raditi objektivno i nepristrasno.
„Polazimo od toga da će Srbija raditi na bazi onih principa koji su usaglašeni u OEBS ranije“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je istakao da je izuzetno važno da se održi prekid vatre u Ukrajini s ciljem da se do kraja realizuju sporazumi iz Minska i dođe do mirnog rešenja krize.
„Mi znamo da je to jedini način da se prevaziđu svi problemi“, rekao je Dačić, dodavši da će sledećeg utorka posetiti Kijev gde će razgovarati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavelom Klimkinom.
Govoreći o Ukrajini, Lavrov je rekao da nema spora sa Zapadom već Zapad krši obaveze.
Lavrov se takođe založio za jačanje i širenje monitoring misije OEBS u Ukrajini, prenosi Tas s.
Dvojica ministara su rekla da podržavaju kolektivnu potragu za jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.
Lavrov, takođe, smatra da je reakcija Brisela povodom rusko-srpskog centra u Nišu svedoči o pokušajima protiska na suverene zemlje.
Oni su razgovarali i o „Južnom toku“.
Dačić je rekao da je Beograd razočaran zbog situacije u vezi sa tim projektom.
„To je projekat u koji smo zajedno ulagali i ekonomski i energetski. Srbiji je nophodan taj projekta, jer garantuje energetsku bezbednost zemlje“, rekao je Dačić.
On je dodao da predsednici dve države nastavljaju konsulatacije.
„Mi ćemo podržati razgovore u cilju pronalaženja mogućnosti, uslaglašenih sa EU, kako interesi Srbije ne bi ostali po strani. Treba naći mogućnost za nastavak realizacije ovog za Srbiju strateški važnog projekta“, dodao je Dačić.
Lavrov je rekao da će u okviru projekta za izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu uzimati u obzir interesi Srbije.
„Razgovarali smo i o proširenju saradnje u ekonomskoj sferi, a to se odnosi i na isporuke ruskog gasa u Evropu“, rekao je Lavrov.
Dačić i Lavrov su se složili da bi sledeće godine, kada se obeležava 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, OEBS mogao da organizuje specijalnu manifestaciju.
Tanjug 19.12.2014 12:05
Foto Tanjug S. Radovanović arhiva