018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lavrov: Rusija neće tražiti od EU ukidanje sankcija

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Rusija ne namerava da traži od Evropske unije ukidanje sankcija, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora sa španskim kolegom Hoseom Manuelom Garsijom-Margalom.
„Mi nismo razgovarali o sankcijama, one nisu naš izbor. Mi nećemo da ubeđujemo ili tražimo našim evropskim prijateljima bilo šta. Život će sve dovesti u red“, rekao je Lavrov, a preneo TAS S.
Sankcije Rusiji „nanose veliku štetu španskoj ekonomiji“, koja ima velike gubitke, posebno u sektoru poljoprivrede, rekao je španski ministar.
Garsija-Margal je rekao da ne vidi osnovu za razgovore o proširenju sankcija Rusiji sada kada se sporazumi iz Minska poštuju, a teško naoružanje povlači sa jugoistoka Ukrajine.
„Ostanak ili uklanjanje sankcija zavisi od toga da li strane poštuju sporazume. Sankcije ne koriste nikome“, dodao je on.
Lavrov je rekao da pitanje ublažavanja embarga na hranu Španiji, što Rusija razmatra kada je reč o Grčkoj, nije bilo tema razgovora.
Šef ruske diplomatije je ponovio da kriza u Ukrajini ne može biti rešavana vojnim putem i da je neophodno političko rešenje, o čemu Rusija i Španija imaju jedinstven stav.
On je istakao da je neophodno ispuniti odredbe sporazuma iz Minska od 12. februara, pre svega rešavanje najakutnijih humanitarnih problema, prekid ekonomske blokade Donjecka i Luganska, održavanje izbora, obezbeđivanje specijalnog statusa tih oblasti i sprovođenje ustavne reforme.
Garsija-Margalo je rekao da sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU mora da uzme u obzir interese Rusije.
„Jasno je da odnosi Rusije i EU ne doživljavaju svoj najbolji period. Situacija mora da bude razrešena, uključujcuhi pitanje Ukrajine“, rekao je šef španske diplomatije.
Važno je razmotriti pitanje Ukrajine i odnose Rusija-Evropa u širem kontekstu. Moramo da se postaramo da interesi Rusije budu uzeti u obzir u slučaju pridruživanja Ukrajine i EU.
Rusija, Ukrajina i EU dodgovorili su se 12. septembra da odlože implementaciju sporazuma o slobodnoj trgovini između Kijeva i Evrope do kraja 2015.
Rusija je u više navrata isticala da bi primena tog sporazuma mogla da ugrozi domaće tržište, ukoliko se ne unesu amandmani na tekst dokumenta.
Garsija-Margalo je odnose Španije sa Rusijom opisao kao „prijateljske, iskrene i poštene“ i izrazio posebnu zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog potpisivanja zakona kojim se ratifikuje sporazum Rusije i Španije o usvajanju dece.
Šef španske diplomatije je, takođe, rekao da je turizam ujedinio dve države i da je „više od milion ruskih turista posetilo Španiju prošle godine“.

Tanjug 10.03.2015 13:22
AP Photo/Ivan Sekretarev