018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lavrov: Rusija ne menja stav prema Kosovu

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija neće menjati svoj stav prema Kosovu bez obzira na Krim, istakavši da su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije da stave pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima.
„Očigledno su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije – a pri tom bez ikakvog referenduma – da se stavi pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima. Stav Rusije prema kosovskom pitanju apsolutno je jasan i nepromenljiv: regulisanje ovog problema mopguće je isključivo na osnovu međunarodnog prava i u okvirima određenim u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244″, naglasio je Lavrov u intervjuu za današnju „Politiku“.
Lavrov je rekao i da su, što se tiče napora Beograda u ovom pravcu, za Rusiju prihvatljive one odluke koje će zadovoljiti Srbiju i da će srpskim partnerima i dalje pružati neophodnu podršku.
Šef ruske diplomatije podsetio je da je njegova zemlja upozoravala da će uvođenje u međunarodnu upotrebu modela proglašenja nezavisnosti određenih teritorija stvoriti presedan i više puta skretala pažnju da, kako je rekao, u poslednje vreme zapadna alijansa sa SAD na čelu široko koristi dvostruke aršine, krši temeljna načela međunarodnog prava i bezočno se direktno meša u unutrašnje stvari suverenih država.
On je rekao i da se stanovništvo Krima, u punom skladu s odredbama međunarodnog prava, izjasnilo na referendumu za proglašenje nezavisnosti od Ukrajine i za ujedinjenje s Rusijom.
Na pitanje da li Moskva planira da poveća investicije u srpsku privredu, jer su ruska ulaganja u Srbiju mnogo manja nego evropska, iako Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je izazvalo nezadovoljstvo u EU, Lavrov je odgovorio da se o tome vode aktivni pregovori i da Rusija polazi od toga da će ruskim investitorima i dalje biti omogućeni odgovarajući uslovi za poslovanje.
„Naša osvedočena trgovinsko-investiciona saradnja mora da bude nezavisna od uticaja spoljnih faktora, uključujući proces zbližavanja Beograda s Evropskom unijom. Nadamo se da će na isti način razmišljati i naši srpski partneri“, rekao je Lavrov.
Lavrov je izrazio zadovoljstvo zbog razvoja rusko-srpskih trgovinsko-ekonomskih veza, rastom robne razmene i usavršavanjem njene strukture, ali je dodao se, „nažalost, planovi za izgradnju gasovoda „Južni tok“ na teritoriji Srbije nisu ostvarili, zbog nekonstruktivnog stava Brisela, koji je blokirao i ovaj projekat“.
Šef ruske diplomatije zahvalio se svima koji su uspeli da dođu u Moskvu na svečanost povodom 70. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, istakavši da veoma ceni odluku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da učestvuje u prazničnim događajima i da uputi vojnu jedinicu na paradu na Crvenom trgu 9. maja.
Lavrov je rekao i da je prihvatanje ili neprihvatanje poziva slobodan izbor svake države i svakog lidera.
„Istovremeno, jasno je da svi geopolitički proračuni blede u poređenju s ogromnim brojem primera hrabrosti, junaštva, samopožrtvovanja, vrlina kje su u teškim ratnim vremenima pokazali narodi ŠSR-a“, zaključio je Lavrov u intervjuu za „Politiku“.

Tanjug 15 Maj 2015 10:05
Foto Tanjug, M. Đoković