018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lavrov: Rusija će uzvratiti ako bude napadnuta

Od:
Komentari: isključeni

12:53
KIJEV, DONJECK, MOSKVA – Rusija će, ako bude napadnuta i ako interesi ruskog naroda budu ugroženi, uzvratiti u skladu sa međunarodnim zakonom, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Vlada Ukrajine formalno je okončala uskršnje primirje i započela „aktivnu fazu antiterorističkih operacija“ radi eliminisanja proruskih separatističkih grupa na istoku zemlje, rekao je danas prvi potpredsednik ukrajinske vlade Vitalij Jarema.
Prva grupa srpskih studenata, koji studiraju na Akademiji kulture i umetnosti u Lugansku, krenula je sinoć vozom ka Kijevu, u pratnji dvoje srpskih diplomata iz Ambasade Srbije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Studenti će danas iz Kijeva nastaviti putovanje ka Srbiji, a Ambasada Srbije će im omogućiti transfer do aerodroma, dok će onima koji putovanje nastavljaju narednog dana, obezbediti prenoćište u Kijevu.
Sa drugom grupom srpskih studenata iz Luganska, čija se školska godina završava sredinom maja, Ambasada u Kijevu nastavlja da održava kontakt i biće im pružena sva neophodna pomoć kako bi se, po okončanju obaveza na fakultetu, bezbedno vratili u Srbiju, zaključuje se u saopštenju.
Dodatne sankcije protiv Rusije razbuktale bi tenzije između Moskve i Kijeva, upozorio je danas austrijski kancelar Verner Fajman, pozivajući umesto toga na deeskalaciju sukoba.
Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je danas da se Nemačka i Francuska zalažu za diplomatsko rešenje ukrajinske krize i sprovođenje dogovora iz Ženeve i ocenio da bi svaka dalja eskalacija stanja otežala rešenje konflikta.
Rusija će, ako bude napadnuta i ako interesi ruskog naroda budu ugroženi, uzvratiti u skladu sa međunarodnim zakonom, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za ruski kanal RT.