018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lavrov: NATO je izabrao put konfrontacije sa Rusijom

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – NATO, koji je izabrao put konfrontacije sa Rusijom, pokazao je da mentalitet hladnog rata i dalje preovladava i Zapad je žrtvovao saradnju za ideologiju, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.
„NATO je izabrao konfrontaciju. Brzina kojom su članice NATO prekinule odnose sa Rusijom je pokazao da mentalitet hladnog rata i dalje preovladava i da oni i dalje vide Alijansu kao oruđe za promovisanje jednostranih interesa“, naveo je Lavrov na konferenciji za novinare, javila je agencija Tas s.
Lavrov je rekao da prekid odnosa sa NATO nije bila odluka Rusije.
„NATO je pratio SAD u svoj odluci za konfrontaciju. NATO je napravio apsolutno politizovanu odluku da zaustavi civilnu i vojnu saradnju. Skoro svi projekti su zamrznuti“, ukazao je Lavrov i dodao da Moskva „neće dozvoliti novi hladni rat“, navodi Raša tudej.
Prema njegovim rečima, odnosi Moskve i Vašingtona su znatno pogoršani u 2014. i Moskva poziva Vašington da nastave saradnju.
„Pozivamo na nastavak efikasne saradnje na bilateralnom i međunarodnom nivou. Ali dijalog je jedino moguće na bazi ravnopravnosti i poštovanja interesa jedni drugih“, rekao je šef ruske diplomatije.
Komentarišući govor američkog predsednika Baraka Obame u Kongresu, Lavrov je rekao da je pokazao da Vašington želi da dominira planetom i da traži od svih da priznaju njihovu superiornost.
„Amerikanci su apsolutno nekritični u proceni svojih koraka i jučerašnji Obamin govor pokazuje da jezgro njihovog filozofije – „mi smo broj jedan“. I svi mi ostali treba da to prihvatimo“, rekao je Lavrov, koji je „agresivnu“ američku spoljnu politiku opisao kao „zastarelu“, navodi Raša tudej.
Lavrov se osvrnuo na Obamine reči da Rusiji mora da bude izolovana.
„Čuli smo od naših partnera na Zapadu da Rusija mora da bude izolovana. Upravo to je Barak Obama ponovio. Ovi pokušaji neće biti delotvorni. Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija nikada neće pribeći samoizolaciji“, rekao je šef ruske diplomatije.

Rusija za rešenje prihvatljivo za obe strane

Rusija je spremna za bilo koji format rešenja sukoba na jugoistoku Ukrajine koji je prihvatljiv za obe strane, izjavio je Lavrov.
„Mi (Rusija) ćemo podržati svaki format koji je prihvatljiv za (obe) strane“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenela je ruska novinska agencija Tas s.
Ruski ministar je naveo da uvođenje novih formata nije najvažnije pitanje, ali da je Rusija spremna za bilo kakav format koji je prihvatljiv za Kijev i predstavnike jugoistoka.
„Direktni kontakti su neophodni u ovom kontekstu, pre svega, s obzirom na aktuelnost krize, između predstavnika Kijeva i samoproglašene Republike Donjeck i Lugansk. Svi ostali formati koji uključuju tkz. spoljne igrače, uključujući Normandijski format i sve aktivnosti OEBS-a, treba da imaju za cilj da promovišu ovaj održivi direktan dijalog o svim pitanjima koja treba da budu rešeni na prevazilaženju ove krize“, naveo je Lavrov.
Istovremeno, rekao je on, Rusija će insistirati na potrebi da se sprovede hitno primirje na ukrajinskom jugoistoku na predstojećem Normandijskom formatu – sastanku ministara inostranih poslova.
„Mi ćemo težiti hitnom sprovođenju prekida vatre na jugoistoku Ukrajine. Razgovaraćemo o tome na Normandijskom formatu“, naveo je Lavrov.
Normandijski format pregovora o rešenju krize u Ukrajini je prvi put održan u junu 2014. godine na proslavi 70.godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, na kome su učestvovali lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke.
U Donjecku na istoku Ukraniji je tokom noći ubijeno pet civila i 29 je ranjeno, uoči nove runde Normandijskog formata pregovora ministara inostranih poslova.

Rusija je stavila tačku na Južni tok

Situacija sa gasovodom Južni tok je potpuno jasna i taj projekat je obustavljen zbog diskriminatornog odnosa Evropske komisije, izjavio je Lavrov, i dodao da se Evropa sada preusmerila na projekat gasovoda Turski tok.
„Situacija sa Južnim tokom je potpuno jasna. Projekat je nažalost obustavljen, jer je, pre svega, bio na meti diskriminatorskog odnosa Evropske komisije“, rekao je Lavrov.
Lavrov je dodao da je Evropa trenutno zainteresovana za novi projekat gasovoda Turski tok, koji bi trebalo da poveća energetsku bezbednost Evrope zaobilazeći tranzitne zemlje.
„Trenutno predlažemo alternativni projekat, takozvani Turski tok, koji je već probudio interes Evrope i već su održani konkretni pregovori. Verujemo da će ovaj projekat biti završen i da će povećati energetsku bezbednost Evrope, štiteći je od problematičnih tranzitnih zemalja“, zaključio je Lavrov, prenosi Tas.
Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra 2014. godine, tokom posete Turskoj, objavio da u „sadašnjim uslovima Moskva neće realizovati projekat Južni tok“, jer nije dobila dozvolu od Bugarske i EU. On je istovremeno najavio da je Moskva spremna da izgradi drugi sistem gasovoda do Turske i da napravi gasno čvorište na granici Turske i Bugarske.
Tanjug 21.01.2015 12:07
AP Photo/Dmitry Lovetsky