018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

LAF: Staviti van snage odluku o proširenju delatnosti JKP „Naissus“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

ZAHTEV DA SKUPŠTINA GRADA STAVI VAN SNAGE NEZAKONITU ODLUKU O PROŠIRENJU DELATNOSTI JKP „NAISSUS“

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) traži od Skupštine grada da na sledećoj sednici stavi van snage dve odluke koje su omogućile proširenje delatnosti Javnog komunalnog preduzeća „Naissus“ na izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže jer nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Zahtev za ukidanje ovih odluka uputili smo predsedniku Skupštine grada, Gradskom veću i gradonačelniku, kao i svim odborničkim grupama i odbornicima. Očekujemo da ovlašćeni predlagači stave na dnevni red Skupštine predlog odluke o stavljanju van snage spornih odluka, a da odbornici glasanjem podrže ovu inicijativu koja je od opšteg interesa.

Osnov za podnošenje inicijative je mišljenje Uprave za javne nabavke koje je dostavljeno LAF- u na njegov zahtev. U mišljenju Uprave ocenjuje se da odluka Skupštine grada o ekskluzivnom poveravanju izgradnje i rekonstrukcije vodovodno- kanalizacione mreže Naissusu nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama jer na teritoriji grada “postoje i drugi privredni subjekti koju mogu obavljati takve delatnosti“. Uprava ukazuje i da Ustav Srbije nalaže da svi privredni subjekti imaju jednak pravni položaj na tržištu, koje je otvoreno i slobodno, a „zabranjuje akte kojima se, suprotno zakonu, ograničava slobodna konkurencija stvaranjem ili zloupotrebom monopolskog ili dominantnog položaja“.

Mišljenje Uprave za javne nabavke, koja obavlja nadzor nad primenom Zakona o javnim nabavkama, nije obavezujuće. Ali, nesumnjivo je da je u pravnoj i uredjenoj državi, kakvoj težimo, poštovanje Ustava i zakona obavezno, te da je na to obavezna i niška Skupština kao “najviši organ grada koji obavlja osnovne funkcije lokalne vlasti utvrdjene Ustavom, zakonom i Statutom”.

Podsećamo da kršenje Zakona o javnim nabavkama za posledicu može imati sankcionisanje grada u iznosu do 1,5 miliona dinara, kao i pokretanje postupaka pred nadležnim organima od strane zainteresovanih privrednih subjekta zbog kršenja njihovih ustavnih prava.

Izuzimanjem poslova izgradnje i rekonstrukcije vodovodno- kanalizacione mreže i JKP Naissusa iz sistema javnih nabavki povećava se rizik od korupcije jer će sve u vezi sa takvim poslovima biti još manje vidljivo nego na tenderima. Takodje, cene ovakvih gradjevinskih radova neće se formirati na tržištu već će ih odredjivati sam Naissus, koji je, inače, na nekim od predhodnih tendera bio “poražen” jer je skuplji od konkurenata.

Skupština grada Niša omogućila je proširenje delatnosti JKP Naissus na sednici održanoj 31. januara ove godine usvajanjem Predloga odluke Gradskog veća o odredjivanju komunalnih delatnosti od lokalnog interesa, kao i Predloga izmene odluke o osnivanju Naissusa. Pojedini gradski zvaničnici tada su tvrdili da im je “u Upravi za javne nabavke rečeno da je ovakvo rešenje moguće po zakonu”.

 

U Nišu, 4. marta 2014. godine Lokalni antikorupcijski forum

Valentina Krstić, koordinatorka

Zorica Miladinović

Vesna Crnogorac

Mladen Jovanović

Igor Milosavljević

Povezane vesti