018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

LAF: Javno objaviti relevantne podatke o finansiranju Pravoslavne nove godine (VIDEO)

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) poziva gradsko rukovodstvo, kao i rukovodstvo Gradske opštine Medijana da što pre javno objave sve relevantne informacije u vezi sa finansiranjem organizovanog dočeka Nove 2015. godine po julijanskom kalendaru na centralnom gradskom trgu u Nišu.
LAF je danas po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražio od gradonačelnika Niša, Gradskog veća i Gradske opštine Medijana informacije o ukupnoj ceni koštanja, kao i specifikaciji troškova dočeka koji su plaćeni iz gradskog, odnosno opštinskog budžeta. Zahtevali smo i dostavljanje ugovora o, kako je saopšteno, donatorskom novogodišnjem koncertu poznatog muzičara Gorana Bregovića i njegovog „Orkestra za svadbe i sahrane“, kao i podatak o novčanom iznosu koji je Grad izdvojio za plaćanje PDV-a na takav koncert.
LAF je takođe zatražio informaciju sa koje pozicije u gradskom budžetu je izdvojeno „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“, te da li je Grad raspisao javnu nabavku ili otvorio pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za ovakvo opremanje bine, što nalaže Zakon o javnim nabavkama. Zahtevali smo i podatak da li je bilo koje javno preduzeće i ustanova čiji je osnivač Grad finansiralo izdatke u vezi sa ovim dočekom.
Očekujemo da Grad i Gradska opština Medijana adekvatno i u zakonskom roku odgovore na ovakva pitanja. U slučaju da ne dobijemo tražene informacije ili uočimo nepravilnosti, zatražićemo od nadležnih državnih organa da ispitaju zakonitost finansiranja dočeka.
LAF je zatražio ovakve informacije nakon što su gradski zvaničnici saopštavali protivurečne podatke o organizaciji i načinu finansiranja dočeka, što je u delu javnosti probudilo sumnju u njegovu regularnost.
Gradonačelnik Niša i njegovi saradnici najpre su kazali da u ovogodišnjem budžetu nema sredstava za organizaciju dočeka Nove godine po gregorijanskom kalendaru, a odmah zatim da će dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru biti. Prema njihovim rečima, Bregovićev koncert finansiraće neimenovani „prijatelji“ i on „neće koštati Grad ni dinar“. Pred sam doček naveli su da taj koncert građanima Niša poklanja sam Bregović, a da će Grad ipak izdvojiti „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“, te platiti PDV na njegov donatorski nastup, u iznosu koji nije saopšten.
Organizovani doček Nove godine po julijanskom kalendaru je javna manifestacija, za koju je nadležan Grad, i ona mora biti zakonita i transparentna. Takav događaj nije privatna stvar funkcionera, a njegovo finansiranje ne sme ostati tajno ili nejasno. Jedan od najboljih načina za otklanjanje bilo kakvih sumnji u regularnost nekog posla jeste javnost u radu i dostupnost informacija od javnog značaja građanima.

  • Cvetko

    MI , NIŠLIJE , SMO SREĆNI LJUDI ! SVE NAS DŽABE KOŠTA ! PROŠLI SMO SAMO SA 1,5 MILION A ORKESTAR ZA SAHRANE , SVIRI LI NAM , SVIRI…. IZGLEDA DA JE MALO NJIH BILO RASPOLOŽENO ZA TAJ ORKESTAR !!! MOŽDA JE FALIO TOMA …/ZDRAVKOVIĆ/ ?? NE SMEM SE VIŠE UTEPUJEM S MRTVI !
    JEDNA MOLBA , DRUGARSKA : MOŽETE LI DA VIDITE DAL JE SITE
    “JUŽNIH VESTI” , “OBOREN” ILI JE SAM “PAO” OD KORU OD BANANU ? DA NIJE DRON ?