018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

LAF: Grad saopštio netačne podatke o finansiranju Pravoslavne nove godine (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Lokalni antikorupcijski forum Niš obaveštava javnost da gradski zvaničnici nisu saopštili tačne podatke o finansiranju dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru 13. januara 2015. godine na Trgu Kralja Milana, na kojem je svirao muzičar Goran Bregović i “Orkestar za svadbe i sahrane”.

Doček Nove godine koštao je građane Niša oko 2,5 miliona dinara, a ne oko 1, 5 miliona dinara, kako je saopštavano medijima.

Grad Niš je za različite troškove tehničke produkcije Bregovićevog koncerta uplatio tri puta po 468.000 dinara privatnoj firmi „Megatron production“ d.o.o. Beograd, a Gradska opština Medijana je iz opštinskog budžeta platila ukupno 1.046.000 dinara niškim firmama „Istok“ i „ADVL“, kao i MP „Tropiku“ iz Novih Banovaca, na ime ozvučenja, rasvete, honorara i vatrometa.

U ugovoru je navedeno da Grad Niš ima još neke troškove, odnosno obavezu da za članove orkestra obezbedi 11 soba i lokalni transfer u Srbiju.

Takođe, Grad Niš nije zaključio ugovor o donatorstvu sa Bregovićem, kako je saopštavano medijima, već je zaključio ugovor o saradnji sa privatnom firmom „Tetak“ sa Pala, u kojem nije naveden iznos doniranih sredstava, tako da je on i danas nepoznat.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Niša i Bregović, kao direktor firme “Tetak”. Ugovor je datiran na 14. januar, što je dan nakon pružanja usluge, odnosno Bregovićevog koncerta.

Iz gradskog budžeta je sredinom ovog meseca plaćen i porez na dodatu vrednost od 49.179,20 dinara, nakon što je prethodno „izvršen obračun cene koštanja za izvođačke honorare po Ugovoru o saradnji”.

LAF je ovakve podatke zatražio i pribavio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nakon ozbiljnog interesovanja dela javnosti i odbijanja gradskih zvaničnika da ih javno objave.

LAF je spreman da te podatke, kao i ugovor o saradnji između Grada Niša i firme “Tetak” dostavi zainteresovanim sredstvima informisanja. Uskoro će ovakve i slične informacije ili dokumenta od javnog značaja biti objavljivani i na oficijelnoj veb stranici LAF-a, koja je u izradi.

Podsećamo da su gradonačelnik Niša i njegovi saradnici najpre saopštili da će Bregovićev koncert finansirati neimenovani „prijatelji“ i da on “neće koštati Grad ni dinar“. Pred sam doček naveli su da koncert poklanja sam Bregović, a da će Grad izdvojiti samo „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“ i platiti PDV na njegov donatorski nastup.

Niš, 30. mart 2015. godine Lokalni antikorupcijski forum Niš

Koordinatorka Valentina Krstić

Povezane vesti