018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

LAF: Funkcionere i dalje imenuju stranke bez jasnih kriterijuma (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Od ukupno 530 funkcionera u Nišu, podatke o duplim funkcijama dalo je njih osamdeset sedmoro. Među njima,najveći broj funkcija ima Glorija Radojčić, direktorka osnovne škole u Gabrovcu. I dok s jedne strane funkcioneri bivaju izabrani bez jasnih kriterijuma, Niš,zahvaljujući LAF-u, prednjači u borbi protiv korupcije, rezultat je projekta „Gradovi protiv kumulacije funkcija“, koji su u prethodnih 8 meseci, sproveli LAF i Biro za društvena istraživanja iz Beograda. Na ovu temu, u Nišu je organizovana i javna debata.

Žena sa najviše funkcija među niškim funkcionerima. Glorija Radojčić,pored toga što je direktorka Osnovne škole u Gabrovcu,jeste i član Komisije za rodnu ravnopravnost, Upravnog odbora Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ i direktorka republičke javne ustanove. Ovakve nepotpune podatke predala je LAF-u, a od danas su dostupni javnosti na portalu www.lafnis.rs.

Funkcionere i dalje imenuju stranke u proceduri bez jasnih kriterijuma.

Osnovna opasnost od gomilanja funkcija može biti protežiranje pojedinih javnih preduzeća – na primer ukoliko je direktor, član Gradskog veća. Takve ličnosti ubiru po nekoliko plata iz ionako osiromašene gradske ili republičke kase, upozorava LAF i pita da li uopšte jedna ličnost može obavljati 4 funkcije.Kada ostanu bez jedne, imovinsku korist koju su ostvarili na taj način moraju vratiti u budžetsku kasu, stoji u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije. Veća odgovornost prema građanima jeste stavka na kojoj treba raditi.

Povezane vesti