018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

LAF: Direktori škola ne smeju biti nesmenjivi (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Lokalni antikorupcijski forum Niš poziva školske odbore u osnovnim i srednjim školama da prekinu sa lošom praksom da izrečene mere Agencije za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana, prosvetne inspekcije ili suda protiv direktora tih ustanova shvataju kao nedovoljno obavezujuće, što one nisu i ne smeju biti. Kako se navodi u saopštenju LAF-a, neprihvatljivo je da školski odbori olako ignorišu preporuke i naloge za njihovo razrešenje ili pokretanje disciplinske odgovornosti, zbog čega se u javnosti stvara utisak da su ovi direktori skoro nesmenjivi.

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je ovih dana razrešenje direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ Vladimira Kalčića zbog nepotizma, odnosno zbog toga što je zaposlio člana uže porodice, a da pisanim putem nije obavestio Agenciju i školski odbor o postojanju sukoba interesa. Direktor unapred tvrdi da je ova mera „pravno nemoguća“ i da školski odbor „po zakonu neće moći da ga smeni“. On kaže i da „upravo razmišlja“ da li da ponovo konkuriše za mesto direktora na aktuelnom konkursu, kaže se u saopštenju.

I školski odbor Osnovne škole „Dositej Obradović“ zaključio je nedavno da nema razloga za smenu direktorke Saše Ničić iako je ona pravosnažno osuđena za koruptivno krivično delo. Pred osnovnim sudom u Nišu direktorka je osuđena za zloupotrebu službenog položaja jer je zaposlila školskog psihologa koji nije ispunjavao uslove konkursa, a onda odbila da sprovede presudu kojom je naloženo da ga otpusti.

LAF podseća da ovi slučajevi nisu usamljeni i smatra da bi jedan od uzroka „zaštićenog statusa“ direktora škola mogao biti i sastav školskih odbora, u kojima od devet članova dve trećine čine predstavnici nastavnika i roditelja učenika, a samo jednu trećinu predstavnici grada, kao osnivača. Skupština grada ima ovlašćenje da razreši odbore, ali ne može da utiče na činjenicu da će i u narednom odboru predstavnici zaposlenih, roditelja i grada biti u istoj srazmeri.

)

Trajno i održivo rešenje mogle bi biti izmene više zakona koje bi obezbedile da mere samostalnih i nezavisnih kontrolnih tela imaju veću obaveznost, školski odbori veću nezavisnost od direktora, a lokalna samouprava kao osnivač veću mogućnost da reaguje u slučaju propusta direktora i školskih odbora, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti