018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kurs dinara sve slabiji

Komentari: isključeni
Tagovi:

Kurs dinara nastavlja da slabi 11. dan zaredom, iako je centralna banka intervenisala prodajom trideset miliona evra na deviznom tržištu. Trenutni srednji kurs iznosi 114,51 dinar za jedan evro, a ekonomista Srđan Marinković kaže da je ovakav trend rezultat trenutne političke i ekonomske situacije, odnosno niza loših vesti koje nepovoljno utiču na kurs.

Kada je reč o prihodima, očekivanja nisu ispunjena, jer se budžetska kasa ne puni onako kako je predviđeno, kaže ekonomista Srđan Marinković i dodaje da je neophodno da što pre bude urađen rebalans. U suprotnom slabljenje valute će se nastaviti.

Na slabljenje kursa utiču ne samo nepovoljne vesti iz sveta ekonomije, poput izveštaja MMF-a I svetske banke, već I vesti iz sfere politike, poput onih o nestabilnosti vlade, neizvesnosti da li će država dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom I slično, kaže Marinković. On dodaje da će stalno slabljenje kursa negativno uticati na veliki broj građana.

Guvernerka Narodne banke, Jorgovanka Tabaković, smatra da je slabljenje dinara u najvećoj meri usledilo posle negativnog izveštaja MMF-a.Građani sa kojima smo razgovarali kažu da se zbog trenutne ekonomske situacije već teško živi i da je slabljenje dinara samo dodatno opterećenje za njihov budžet.

Inače, trenutna vrednost dinara od 114.51 dinar za evro, najniža je od početka godine. Narodna banka je samo u poslednjih 10 dana prodala oko 170 miliona evra na deviznom tržištu, ali stručnjaci smatraju da takvo veštačko održavanje kursa ne može večno da traje i da bi Vlada Srbije trebalo što pre da donese mere koje će uticati na smanjenje deficita i povećanje privredne proizvodnje.

Povezane vesti