018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Krstić: Srbija će postati „pozitivna priča“

Komentari: isključeni

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da je podrška na koju su vladine mere naišle u Svetskoj banci, MMF-u, pa i Stejt departmentu, dokaz kredibiliteta politike vlade u Beogradu i izrazio uverenje da će Srbija postati pozitivna priča, kakvih u Evropi nema mnogo.

Krstić je, sumirajući za Tanjug dosadašnje rezultate učešća na redovnom godišnjem zasedanju Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, rekao da su to bila „tri jako dobra dana za Srbiju“.

Prema njegovim rečima, jednako značajni bili su i razgovori sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

- Nastavljamo razgovore sa MMF-om i to je proces koji traje, nije nešto što se lomi preko kolena. Mi sada pokušavamo da usaglasimo na tehničkom nivou sve pretpostavke – rekao je ministar finansija.

On je istakao da je dobijena pozitivna ocena za program Vlade Srbije, koji „nije lak, ali je odgovoran, i ima za cilj da stvari postavi na svoje mesto“.

Prema njegovim rečima, vladine mere se ne odnose samo na fiskalnu konsolidaciju, već su „dve i po od šest mera“ usmerene na stimulaciju rasta.
„Tu mislim na poboljšanje poslovnog ambijenta i povoljne kredite, kao posledicu dobrih bilateralnih odnosa, kao što je primer sa Abu Dabijem. Takođe, samim restrukturiranjem javnih preduzeća otvoriće se prostor za konkurentnost u nekim oblastima“, naglasio je Krstić.

Krstić je ocenio da je za Srbiju sada glavno pitanje ekonomske predvidljivosti i srednjoročnog planiranja, za uspeh kod stranih i domaćih investitora.
„Sad smo prvi put izašli sa slikom koja nije samo za sutra, već sa ciljem koji bi mogao da se ostvari u naredne tri do četiri godine. Verujem da ćemo postati pozitivna priča, kojih u Evropi nema puno i da će to biti pozitivna stvar za našu privredu“, naglasio je ministar finansija.

Tokom boravka srpske delegacije u Vašingtonu, konferenciju za novinare je održala i direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elena Goldsin, koja je rekla da je „veoma ohrabrena posvećenošću koju je Vlada Srbije pokazala u poslednjih mesec dana ulaskom u reformu javnog sektora“.

Ona je kazala da se na Zapadnom Balkanu od sledeće godine očekuje umereni oporavak, i da su te prognoze slične evropskim prognozama za naredne tri godine.

(Tanjug)

Povezane vesti