018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Krstić: Mogućnost pregovora s MMF-om po usvajanju budžeta

Srbija će razmotriti mogućnost pregovora o novom aranžmanu sa MMF-om nakon usvajanja budžeta za 2014. godinu i okončanja tehničke misije početkom oktobra, izjavio je ministar finansija Lazar Krstić.

Govoreći na Rojtersovom investicionom samitu, Krstić je rekao da, ukoliko bi se ušlo u pune pregovore sa MMF-om, to bi bilo u prvom kvartalu sledeće godine, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Krstić je najavio da Ministarstvo finansija radi na tome da deficit održi ispod pet odsto BDP-a, dok je progroziran javni dug do kraja godine 65 procenata.

Krstić je podsetio da očekuje dolazak tehničke misije MMF-a početkom oktobra kao deo vladinih priprema budžeta za 2014. godinu i dugoročnu fiskalnu strategiju do 2016.

- Kada je reč o daljim pregovorima sa MMF-om o potencijalnom aranžmanu, o tome ćemo odlučivati nakon završetka tehničke misije i usvajanja budžeta – rekao je ministar i dodao da „ukoliko se to desi, sa stanovišta izvodljivosti, to bi moglo da bude u prvom kvartalu 2014.“

Krstić očekuje da će sa programom reformi moći da izađe u javnost u naredne dve nedelje, dok će poreska reforma početi da ostavlja vidljive efekte tek od 2015. godine.

Vlada će, prema njegovim rečima, morati da postigne saglasnost oko reformi penzionog fonda do sredine 2014.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da već danas počinju razgovori i pripreme u Vladi Srbije za dolazak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda u Beograd sledeće nedelje.

- Danas već počinju razgovori u smislu pripreme vlade na to koje principe ćemo zastupati u razgovorima sa MMF. Mi želimo da se sklopi aranžman sa MMF, ali još više želimo da Srbija ima ekonomski stabilnu situaciju i razgovaraćemo o tome. Videćemo kakve su pozicije – rekao je Dačić novinarima u Aeroklubu.

Upitan kakav bi aranžman mogao da bude sklopljen sa MMF, Dačić je rekao da to danas niko ne može da kaže, ali i ponovio da bi on najviše voleo da MMF nije prisutan u Srbiji.

- Gde god da su oni prisutni neka je kriza i ne samo oni, već sve svetske finansijske instiucije. Gde god dolaze, to znači da je tamo neka kriza, sigurno ne idu tamo gde postoji dobra situacija – naveo je Dačić.

(Tanjug)

Povezane vesti