018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kriza podiže cene hrane u Srbiji

Komentari: isključeni

Osnovne životne namirnice u našoj zemlji od početka krize poskupele su u proseku 30, dok su cene povrća i pojedinih vrsta mesa porasle i do 80 odsto, ali su zato plate najniže u Evropi. U Srbiji prosecna plata iznosi oko 400 evra, u Hrvatskoj je 730, u Sloveniji gotovo 1.000 evra, a u zemljama zapadne Evrope znatno više.

Ukoliko govorimo generalno o cenama u Srbiji, odnosno ne samo o cenama hrane, već svih proizvoda i usluga na našem tržištu, one su na oko 50 odsto cena u Evropskoj uniji. Ali, treba imati u vidu da evro ne vredi isto ovde i tamo. Na primer, ukoliko se uzmu u obzir troškovi života, 400 evra u Srbiji vredi kao 800 evra u Španiji. Građani Srbije kupuju po cenama sličnim onima u okolnim državama. U regionu, hrana je od naše jeftinija samo u Makedoniji, Bugarskoj i Albaniji, a skuplja je u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Po zaradama, međutim, „bežimo“ jedino Makedoncima. Za ostalima zaostajemo znatno više.

Evropska statistika potvrđuje da su cene hleba, mesa i žitarica u našoj zemlji tek na 64 odsto proseka cena u EU, mleka i sira na 81 procenat, a alkoholnih pića na 78 odsto, dok su cene cigareta u našoj zemlji tek na 30 odsto evropskog proseka. Sudeći prema poslednjim podacima evropske statistike, prosečan građanin Srbije ipak ne živi tako loše. Njihov izveštaj pokazuje da kupujemo gotovo najjeftiniju hranu na Starom kontinentu. Ali, naši građani imaju i tri puta niži standard, od proseka EU, jer su za toliko niža i primanja. Među svih 37 zemalja, Švajcarska pokazuje najviši nivo cena za meso i ribu, dok Norveška ima najveće cene mlečnih proizvoda, hleba i žitarica. U okviru EU, u Danskoj je najskuplje meso, kao i u Austriji. Tamo su i najviše cene ribe, hleba i žitarica, dok stanovnici Kipra najskuplje plaćaju mleko, sir i jaja. Makedonija je najjeftinija za hleb i žitarice, dok Albanija ima najniže cene mesa. Među zemljama članicama EU, najniži nivo cena za skoro sve potkategorije ima Poljska, osim hleba i žitarica koje su najjeftiniji u Bugarskoj.

Sa druge strane u Srbiji su ubedljivo najjeftiniji struja, gas i druga goriva, sa indeksom cena od 47 odsto evropskog proseka, dok je u Makedoniji 52, a Albaniji 55 odsto. Po tom pokazatelju, Srbija je skuplja od Albanije, Makedonije i Bugarske. Ono sto nas ceka u narednom periodu je nimalo lepa vest, jer prema prognozama Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu I Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, svetske cene hrane u narednih deset godina biće uvećane i to između 10 i 40 odsto.

Povezane vesti