018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Krivična prijava protiv direktora SIEPA

Komentari: isključeni

Ministarstvo privrede podnelo je krivičnu prijavu protiv direktora agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidara Laganina, kojom se tereti za nesavestan rad u službi, piše današnja „Politika“.

 U krivičnoj prijavi, Laganin se tereti da je propustio obavezu da obavesti nadležno Ministarstvo privrede i Komisiju za razmatranje prijava da SIEPA ima osam nenaplativih bankarskih garancija u vrednosti od 555.250 evra. Reč je o obezbeđenju koje su izdale državne banke koje su otišle u stečaj – Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine – i to za tri preduzeća.

Krivičnom prijavom Laganin se tereti zato što garancije ovih banaka nisu blagovremeno zamenjene za validna sredstva obezbeđenja. Ministarstvo privrede je obimnu dokumentaciju prosledilo nadležnom tužilaštvu i Upravi kriminalističke policije (UKP). Pored bankarskih garancija, pod lupom policije nalaze se i javne nabavke, organizacija i opremanje promotivnih sajmova u inostranstvu, sumnjive odluke o dodeli bespovratnih sredstava favorizovanim investitorima, ali i „sivi fondovi“ kojima je raspolagao menadžment Agencije, navodi dnevni list „Politika“.

Agencija za privlačenje stranih investicija i promociju izvoza SIEPA i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika biće ugašene, a njihove poslove preuzeće Minsitarstvo i Agencija za privatizaciju, najavio je Ministar privrede Saša Radulović.

Povezane vesti