018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Krimske snage zauzele bazu ukrajinske mornarice

Komentari: isključeni

Krimske jedinice za samoodbranu su danas zauzele bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu saopštili su da zarobili komandanta mornarice Sergija Gajduka. Ukrajinska vojska ostaje na Krimu, izjavio vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane. Premijer Krima izjavio da prvom potpredsedniku ukrajinske vlade i ministru odbrane neće biti dozvoljeno da uđu na Krim. Ustavni sud Rusije presudio da je pripajanje Krima u skladu sa Ustavom.

Oko 200 proruskih aktivista, pripadnika krimskih jedinica za samoodbranu, zauzeli su danas bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, izvestile su agencije, dodajući da u akciji nije ispaljen nijedan metak.
„Bilo ih je oko 200. Neki od njih su nosili maske na licu. Nenaoružani su i s naše (ukrajinske) strane nije ispaljen nijedan metak“, izjavio je Agenciji Frans pres (AFP) portparol ukrajinske mornarice Sergij Bogdanov.

Oficiri u bazi su se, prema njegovim rečima, zabarikadirali u zgradi.

Asošiejtid pres je javio da je u bazu stigao i komandant ruske Crnomorske flote.

Fotograf američke agencije naveo je prethodno da je posmatrao kako je nekoliko stotina pripadnika jedinice za samoodbranu Krima zauzelo bazu ukrajinske mornarice u luci na Crnom moru i na nju istaklo rusku zastavu.

Krimske jedinice nisu bile naoružane, preneo je AP.

Rojters je izvestio da su na ulazu u bazu podignute tri ruske zastave i da ispred kapije, prema navodima očevica, stoje trojica naoružanih ljudi, „moguće ruskih vojnika“, kao i nekoliko nenaoružanih pripadnika krimskih jedinica.

Televizija „Raša tudej“ javila je, u međuvremenu, da su u Simferopolju ubijena dva čoveka – pripadnik jedinica za samoodbranu i ukrajinski vojnik, a još dvojica ranjena kada su snajperisti otvorili vatru sa delimično prazne zgrade u blizini ukrajinskog vojnog istraživačkog centra.

Jedan snajperista je, navodno, priveden, a drugi se nalazi u bekstvu.

Krimsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je pucano iz zgrade u izgradnji preko puta vojnog centra i da su meta bile lokalne krimske jedinice za samoodbranu i sam vojni centar.
„Jedinice za samoodbranu ranije danas su obaveštene da je u delimično praznoj zgradi otkrivena naoružana grupa. Kada su jedinice za samoodbranu krenule da izvrše proveru, na njih je otvorena vatra, pretpostavlja se iz snajpera“, navelo je ministarstvo, dodajući da je pucano u dva pravca sa jednog mesta.

Jedan pripadnik jedinice za samoodbranu je ubijen, a drugi ranjen. Jedan ukrajinski vojnik iz vojnog istraživačkog centra takođe je ubijen, dok je drugi ranjen, saopštila je policija.
Krimska policija i tužioci sprovode istragu o napadu.

Meta snajperskog napada bio je mali ukrajinski vojni topografski istraživački centar, gde su većina zaposlenih žene. To je mali objekat i snage koje su ga obezbeđivale imale su samo šest mitraljeza i tri pištolja Makarov. Centar je, navodno, odlučio da se pripoji Krimu i Rusiji i pripremao je dokumenatciju za to.

Izvor televizije „Raša tudej“ rekao je da je jedan snajperista uhapšen.

Ruski predsednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije.

Prethodno su građani Krima na referendumu u nedelju ogromnom većinom glasova podržali pripajanje Rusiji. Kijev i Zapad smatraju taj referendum nelegitimnim.

Dok je odluka o pripajanju Krima u Rusiji pozdravljena, nova ukrajinska vlada ocenila je da Putin predstavlja pretnju „civilizovanom svetu i međunarodnoj bezbednosti“, a SAD i Evropa su zapretile pooštravanjem sankcija Moskvi.

(Tanjug)

Povezane vesti