018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Krenula ekspedicija „Putevima srpske vojske u Velikom ratu“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, članovi “Safari kluba” Niš pokrenuli su sa Trga Kralja Milana ekspediciju “Putevima srpske vojske u Velikom ratu“.Svečano ih je ,uz primopredaju zastave Niša ispratio i gradonačelnik, prof. dr Zoran Perišić.

Tokom 17 dana ,ekspedicija sa 12 učesnika, obići će stratišta srpske vojske u Prvom svetskom ratu.Maršruta je duga oko 3,5 hiljade kilometara i obuhvata put preko centralne Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Pre jednog veka,kada je u Nišu bilo sedište Srpske Vlade i kada je premijeru Nikoli Pašiću stigla depeša kojom Austrougarska objavljuje rat Sbiji, grad je sve svoje resurse, kao i danas, stavio na raspolaganje državi, podseća gradonačenik.

Pored boračkih udruženja, učesnike su ispratili i predsednici Opština koje su finansijski pomogle ovu istorijsku ekspediciju.

Sa maršrute kojom je prošla srpska vojska u Prvom svetskom ratu, ekspedicija se vraća u Niš 15. avgusta. Pored priklupljanja novih svedočanstava, jedan od ciljeva, ističu u “Safari klubu”, jeste i jačanje saradnje država u regionu.

Povezane vesti