018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Krajem juna Grčka tehnički u stečaju

Od:
Komentari: isključeni

BEČ – Guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Evald Novotni ocenjuje da će će Grčka tehnički biti u stečaju krajem juna i upozorava na ekonomske i političke posledice istupanja te zemlje iz evrozone.
„Grčka ima finansijske obaveze koje mora ispuniti do kraja juna, a ako to ne učini biće tehnički u stečaju“; kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“.
Novotni je ukazao da građani Grčke treba da strahuju jer je u toj zemlji započeo dramatičan razvoj situacije. Ekonomsko stanje je sve teže, a stanovništvo strepi od ograničenog toka kapitala i privremenog zatvaranja banaka, zbog čega je usledilo masivno povlačenje sredstava iz banaka.
Istupanje iz evrozone, prema njegovim rečima imalo bi masivne posledice po zemlju. „Banke i snabdevanje novcem bi bili pred krahom. Postoji opasnost nekontrolisane ekonomske eskalacije“, upozorio je Novotni dodajući da bi socijalni nemiri bili posledica.
Kada je reč o posledicama po evrozonu, Novotni je istakao da se situacija značajno promenila, i da danas, za razliku od pre dve godine, ne postoji akutna opasnost da krah Grčke ima posledice na druge južne zemlje.
„Kamate za državne obveznice Italije, Španije i Portugala gotovo da nisu povećane, i to zahvaljujući monetarnoj politici Evropske centralne banke. Tržišta smatraju Grčku specijalnim slučajem. Istupanje Grčke iz evrozone bilo bi danas vezano za manje troškove nego pre dve godine“, uveren je Novotni.
Međutim, haos u Grčkoj bi značio sveukupno gledano opasnu situaciju po Evropu. „To proizilazi iz geopolitičkog položaja Grčke“; ukazao je Novotni.
Austrija bi, u slučaju istupanja Grčke iz evrozone, bila pogođena sa pet do šest milijardi evra, od kojih 1,6 milijardi preko bilateralnih kredita i 3,7 milijardi preko mera za spašavanje.
„Za EU i Evropsku centralnu banku su ove brojke daleko veće“, ukazuje Novotni podsećajući da Grčka ima dug u visini od 320 milijardi evra.

Tanjug 21 Jun 2015 08:55
Foto Iva