018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kraj sankcija Moskvi kad nestanu razlozi za njihovo uvođenje

Od:
Komentari: isključeni

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da očekuje da će lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7) poslati „jedinstven signal“ da će sankcije protiv Rusije biti ukinute kada nestanu razlozi zbog kojih su one uvedene, odnosno ako se sprovedu mirovni sporazumi za istok Ukrajine postignuti u Minsku i problemi budu rešeni, prenele su agencije.

U intervjuu nemačkom TV kanalu Cet-De-Ef (ZDF), datom na samitu G-7 koji se juče i danas održava na jugu Nemačke, Merkelova je rekla da sankcije nisu same sebi cilj, preneo je Asošijeted pres.

„Imamo šansu ako svi učine napor – to je donekle u rukama Rusije i, naravno, Ukrajine“, kazala je ona.

„Ukoliko se implementira „Minsk“, i sankcije će biti ukinute. Uvek smo govorili da postoji veza između sporazuma iz Minska i produženjem sankcija, i u skladu s tim sa mogućnošću njihovog ukidanja“, rekla je Merkelova a prenosi TAS S.

Ruska agencija prenela je deo izjave nemačke kancelarke TV kanalu A-Er-De (ARD) da u odnosima Rusije i Zapada postoje problemi koje je veoma teško rešiti.

„Trenutno postoji prepreka, i ja ne vidim da ona može biti prevaziđena“, rekla je Merkelova, navodeći pritom, da Moskva ostaje partner pri rešavanju nekih međunarodnih kriza i da Zapadu treba saradnja sa Rusijom radi rešavanja problema kao što su konflikt u Siriji i iranski nuklearni program.

Agencije su ranije danas prenele saopštenje Bele kuće da su o krizi u Ukrajini razgovarali Merkelova i američki predsednik Barak Obama i da su se „složili da bi trajanje sankcija Rusiji trebalo da bude jasno povezano sa njenim potpunim ispunjenjem sporazuma iz Minska i poštovanjem suvereniteta Ukrajine“.

Tanjug 08 Jun 2015 08:14
Michael Kappeler/Pool Photo via AP