018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kraj osmoletke, pripreme za srednjoškolski status

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Đaci osmog razreda idu u školu još dve sedmice, potom ih čeka upis u srednje škole i malo oštrija upisna politika jer je dece više, 69.000, a broj slobodnih mesta manji je za 2.000.
Blago je smanjen broj mesta na trogodišnjim, ali i na četvorogodišnjim stručnim profilima, najavljuju iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i navode da ove godine neće biti novih obrazovnih profila.
Odlučeno je da se ove godine ne uvode novi ogledi, kako bi se postojeći sistem sredio, jer imamo oglede koji su godinama u školama i odavno je trebalo ili da budu ugašeni ili prevedeni u redovan sistem, rekla je za Novosti posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mirjana Bojanić.
Ona je navela i da će broj škola koje su uključene u model nalik dualnom, u kome đaci deo vremena provode u kompanijama, a deo u učionicama, sa osam ove godine povećati na deset. Projekat se inače realizuje sa GIZ-om, Nemačkom razvojnom agencijom.
Inače, u gimnazijama će biti 23,5 odsto ukupnog broja mesta, nešto više nego ranije, dok je više od polovine mesta rezervisano za četvorogodišnje stručne profile, a oko 15 procenata za trogodišnje škole.
Prema rečima Dragane Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, testovi za osmake su pri kraju i rade se finalne kontrole da bi mogli da odu u štampu.
„Članovi radnih grupa su nastavnici koji rade u školama, prvenstveno u osnovim školama, recenzenti su profesori na fakultetima koji određuju da li je sadržaj ispravan, a prvenstveno zadatke prave nastavnici koji rade sa učenicima koji su sada osmi razred i na taj način mi obezbeđujemo da zadaci budu u skladu sa onim što učernici uče“, rekla je Stanojević za RTS.
Osmaci će završni ispit polagati od 15. do 17. juna, a ove godine na maloj maturi promenjen je sistem bodovanja jer će testovi nositi 30 umesto dosadašnjih 40 poena, a uspeh tokom školovanja najviše 70 bodova.
Test iz srpskog (maternjeg) jezika biće u ponedeljak, 15. juna u matičnim školama od 10 do 12 časova.
U utorak 16. juna osmaci rešavaju zadatke iz matematike, a narednog dana kombinovani test, sa pitanjima iz pet predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).
Zadaci su sa osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa i sva pitanja su nepoznata, odnosno neće biti iz zbirki za pripremu završnog ispita.
Na maloj maturi od ove godine učenik može da osvoji najviše 30 bodova, po 10 poena na svakom od tri testa, dok će uspeh od VI do VIII razreda nositi najviše 70 bodova.
Testovi sa pitanjima na završnom ispitu i ovoga puta, kao i lani, imaće oznaku stepena tajnosti „interno“, a preliminarni rezultati biće poznati 19. juna u osnovnim školama.
Prema upisnom kalendaru, naredni dani rezervisani su za prijem i rešavanje žalbi, a konačni rezultati biće objavljeni 25. juna. Popunjavanje i predaja liste želja u osnovnim školama planirani su 26. i 27. juna, a konačan raspored i upis učenika od 5. do 7. jula.
Na završni ispit treba da izađu svi osmaci jer u suprotnom neće imati dokaz o završenoj osnovnoj školi i samim tim neće moći da nastave skolovanje.
Učenici koji konkurišu za umetničke škole, ustanove ili odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima (filološka gimnazija, matematička gimnazija…) polažu prijemni ispit od 30. maja do 12. juna.
Za đake osmog razreda drugo polugodište traje do 29. maja.

Tanjug 18 Maj 2015 12:41