018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kraj drame: Grčka ostaje u evrozoni

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Lideri devetnaest zemalja koje čine evrozonu su posle maratonskog samita u Briselu uspeli da postignu dogovor o novom paketu pomoći za Grčku i ostanku te zemlje u sistemu zajedničke valute.
„Imali smo samo jedan cilj – da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili“, rekao je novinarima jutros predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon samita koji je trajao rekordnih sedamnaest sati.
On je kazao da je Grčkoj odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.
„Ovo je šansa da se Grčka, uz pomoć evropskih partnera, vrati na put privrednog oporavka i rasta“, rekao je Tusk.
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, vidno umoran, poručio novinarima da neće biti biti „Greksita“, odnosno izbacivanja Grčke iz evrozone.
„Veoma sam zadovoljan“, rekao je on i dodao da je jutrošnji dogovor „tipično evropsko kompromisno rešenje“.
Predsednik evrogrupe, holandski ministar finansija Jeren Dajslblom, istakao je da je „problem poverenja“ u namere grčke vlade da sprovede paket reformi konačno prevaziđen.
On je objasnio da je Grčka pristala na ključni zahtev poverilaca da sredstva dobijena privatizacijom prebaci u poseban fond u Luksemburgu kako bi se obezbedilo da se ona troše na otplatu dugova, a ne na plate i penzije.
Ovo je, uz zahtev da trošenje novca iz paketa pomoći kontroliše Međunarodni monetarni fond, a ne grčka vlada, bio glavni kamen spoticanja sinoćne maratonske sesije.
Holandski ministar je objasnio da će sporazum stupiti na snagu krajem sedmice, nakon što ga usvoje parlamenti Grčke i njenih evropskih partnera.

Tanjug 13 Jul 2015 09:42
Foto AP