018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kosovo primljeno u punopravno članstvo MOK-a

Od:
Komentari: isključeni

MONAKO – Kosovo je danas primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), odlučeno je danas na sednici MOK-a u Monaku.Kosovo će tako moći da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, saopštio je MOK
MOK je započeo razmatranje zahteva Kosova za prijem pre pet godina, godinu dana pošto je ta južna srpska pokrajina 2008. samoproglasila nezavisnost. Kosovo je priznato od 108 zemalja clanica Ujedinjenih nacija, ali ne i od Srbije.
Olimpijski komitet Srbije uložio je u oktobru protest MOK-u zbog najave prijema Kosova u punopravno članstvo te organizacije.Lider Demokratske partije Kosova i odlazeći premijer Hašim Tači oglasio se putem Fejsbuka povodom prijema Kosova u MOK objavivši ime nosioca zastave na Igrama u Rio de Žaneiru 2016.
„Zastavu Kosova nosiće šampion u džudou Keljmendi“, napisao je Tači.
Predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta Besim Hasani zahvalio je srpskim kolegama iz Olimpijskog komiteta Srbije „na njihovom prijateljstvu, a svim međunarodnim partnerima na podršci“, prenosi AP.
„Ovo je veliki dan za sportiste Kosova i početak nove ere u olimpijskom pokretu Kosova“, rekao je Hasani. Kosovo će prvi put učestvovati na međunarodnom takmičenju iduće godine na Evropskim igrama u Bakuu.
Udovičić: Odluka MOK-a pogrešna i loša za sport
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ocenio je danas da je odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o primanju Kosova u punopravno članstvo te organizacije pogrešna i loša za sport u celini.
„Kao ministar sporta smatram da ovakva odluka prvenstveno nije dobra za sport na medunarodnom nivou jer ubuduće otvara mnoge, do sada nepoznate presedane, koji ozbiljno prete da ugroze sistem sporta na svetskom planu. Koji su motivi i razlozi da se donese jedna ovakva odluka i da se tzv. država sa tla Evrope, koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, primi u clanstvo? To do sada nikada nije urađeno. I to u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu koji nije priznao Kosovo“, rekao je Udovičić.
On je dodao da ne zna kako će se današnja odluka odraziti na dalji rad MOK-a, kao i da su nejasni kriterijumi za prijem u ovu međunarodnu sportsku organizaciju za olimpijske sportove.
„Žao mi je što je sport postao teren za politički motivisane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medelje smatram izuzetno lošim i pogrešnim. Uložićemo maksimalne napore da sprečimo sve negativne pojave i dogadaje koji mogu da uslede kao posledica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih takmičenja“, poručio je Udovičić.
MOK je na sednici u Monaku primio Kosovo u punopravno članstvo, što znači da će sportisti južne srpske pokrajine moći da ucestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.
Bah: Divac se nevoljno složio sa prijemom Kosova
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah potvrdio je danas da je Olimpijski komitet Srbije, iako nevoljno, prihvatio prijem Kosova u MOK i da nije uputio zvaničan protest.
„Nije bilo formalnog protesta. Konsultovali smo se sa Olimpijskim komitetom Srbije i drugim zainteresovanim zemljama u regionu povodom ovog pitanja“, rekao je Bah.
On je naglasio da je predsednik OKS Vlade Divac izrazio svoje nezadovoljstvo odlukom da Kosovo bude primljeno u MOK, ali da je prihvatio tu odluku „u interesu sportista“.
„Ovo mi je prilika da se javno zahvalim gospodinu Divcu na njegovom istinskom sportskom ponašanju i na činjenici da je stavio individualne interese iza interesa sportista Kosova’, rekao je Bah.
Kosovo je danas primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Kosovo će tako moći da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, saopštio je MOK
MOK je započeo razmatranje zahteva Kosova za prijem pre pet godina, godinu dana pošto je ta južna srpska pokrajina 2008. samoproglasila nezavisnost.
Olimpijski komitet Srbije uložio je u oktobru protest MOK-u zbog najave prijema Kosova u punopravno članstvo te organizacije.
Predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta Besim Hasani zahvalio je srpskim kolegama iz Olimpijskog komiteta Srbije „na njihovom prijateljstvu, a svim međunarodnim partnerima na podršci“, preneo je AP.
Dačić: Odluka MOK neprihvatljiva i neprincipijelna
Republika Srbija najoštrije osuđuje današnju odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno clanstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), saopštio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
„Ovakvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom“, ističe se u saopštenju.
Dačić je podsetio da Olimpijska povelja predviđa da podnosilac zahteva za članstvo potiče iz nezavisne države priznate od strane međunarodne zajednice u celini.
„Ovakvom odlukom MOK je prekršio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u UN. Ovaj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a MOK, kao univerzalna organizacija posvecena razvoju sporta i unapređenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra“, dodaje se u saopštenju.
„Republika Srbija smatra da MOK ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke oko kojih postoje značajna neslaganja u međunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela“, zaključuje se u saopštenju.
Ranije danas MOK je na sednici u Monaku primio nacionalni olimpijski komitet Kosova u punopravno članstvo, što znači da će sportisti samoproklamovane države moći da ucestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.
tanjug 09.12.2014 17:05
AP Photo/Lionel Cironneau