018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Korupcija u zdravstvu na drugom mestu o učestalosti

Komentari: isključeni

Posle korupcije u administraciji, korupcija u zdravstvu je prva po učestalosti u Srbiji. Da bi se takva statistika promenila,Udruženje građana “Srbija u pokretu“ organizovalo je radionice o borbi protiv ove česte negativne pojave. Prva, od  pet koje će biti u Nišu, organizovana je u Medija centru.

Razlog učestalost korupcije u zdravstvu je, pre svega, srpski mentalitet i činjenica da se građani u odnosu na, recimo, sudije, češće sreću sa lekarom. Pritom, i kad primene neki od vidova koruptivnog ponašanja, u dilemi su šta taj pojam podrazumeva.

Cilj ovih radionica jeste da građane i nevladine organizacije edukuju da prepoznaju korupciju, da im približe kaznenu politiku, načine istraživanja i merenja ove pojave, kao i primere dobre prakse.

Članovi Udruženja građana “Srbija u pokretu“, između ostalog, traže da im država u borbi protiv korupcije ne smeta, odnosno da se pridruži, zajedno sa sudstvom i poverenikom za informacije od javnog značaja, jer se ova pošast sa dubokim korenom na ovom prostoru, može ublažiti, jedino zajedničkim delanjem.

 

Povezane vesti