018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Koridor će ipak preći preko bazilike (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Izgradnja Koridora 10 prema Bugarskoj, koji treba da prođe preko iskopina ranohrišćanske bazilike kod Bele Palanke, biće nastavljeni uprkos apelima stručne javnosti da se radovi obustave i bazilika kao kulturno nasleđe zaštiti.
Koordinator radova na Koridoru 10 Borko Žiravac rekao je Tanjugu da će izgradnja istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj biti nastavljena, dodajući da je bilo dovljno vremena da se nađe rešenje za zaštitu bazilike tokom protekle tri godine, od kada je otkrivena tačno na sredini trase na kojoj treba da bude izgrađen autoput.
Zoran Mitić, arheolog iz Bele Palanke, kaže da je bazilika istražena i da će nakon zatrpavanja ostati zapisi o njoj ali da će ona nakon izgradnje puta, na žalost, ostati ispod asfalta, i nedostupna.
Inače, Srpsko arheološko društvo protestovalo je zbog odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da dozvoli zatrpavanje i prelazak kolovoza autoputa ka Bugarskoj preko ranohrišćanske bazilike. „Odluka centralne institucije zaštite kulturnih dobara u Srbiji u potpunoj je suprotnosti sa osnovnim civilizacijskim tekovinama i samim ciljevima postojanja Zavoda“, naveli su iz tog društva.