018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Koordinaciono telo za palijativno zbrinjavanje u okviru Saveta za zdravlje grada Niša (VIDEO)

U okviru Saveta za zdravlje grada Niša od sada će delovati i Koordinaciono telo za palijativno zbrinjavanje.

S obzirom na to da je stanovništvo na jugu Srbije staro i sve je više pacijenata u terminalnoj fazi bolesti, unapređenje ovog vida medicinske zaštite je veoma značajno, kaže zamenik predsednika Saveta za zdravlje dr Milorad Jerkan.

Predstavnici zdravstvene i socijalne zaštite, grada i Ministarstva zdravlja, svi na istom zadatku – da unaprede palijativno zbrinjavanje u Nišu. Zato je pri Savetu za zdravlje osnovano koordinaciono telo za ovu oblast medicinske nege, koja pruža i psihološko-socijalnu podršku i medicinsku negu pacijentima koji su u najtežoj fazi bolesti.

Da u Nišu već postoji dobra praksa u ovoj oblasti zdravstva svedoči i Služba za kućno lečenje i medicinsku negu koja od 2008. ima i palijativno zbrinjavanje. U ovoj službi radi 19 lekara, 66 medicinskih tehničara ali i socijalni radnici i geronto-domaćice.

Inicijativu za ovaj projekat dali su ministarstvo zdravlja i Evropska unija.

Dr Nataša Milićević, zamenik rukovodioca projekta Min. zdravlja, kaže da palijativno zbrinjavanje u začetku u čitavoj Srbiji, a Niš je jedan od 12 gradova koji ima jedinicu za ovaj vid brige o pacijentima. Ona se nalazi na Klinici za plućne bolesti u Knez selu i za sada ima 14 kreveta koje pacijenti mogu da koriste do 15 dana, kako bi se bolje kontrolisali simptomi a istovremeno olakšalo njihovim porodicama.

Povezane vesti