018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Konzervativcima 33 odsto, a liberalima 32 odsto podrške

Od:
Komentari: isključeni

LONDON – Jedan dan uoči parlamentarnih izbora u Britaniji, vladajuća konzervativna partija s premijerom Dejvidom Kameronom na čelu ima jedan odsto više glasova ispred opozicionih laburista, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnjenja koje je uradila istraživačka agencija TNS.

Konzervativci imaju podršku 33 odsto glasača (jedan odsto manje u odnosu na prošlu sedmicu), dok su laburisti takođe izgubili jedan odsto i sada imaju 32, preneo je Rojters.

Liberalne demokrate, partneri u vladajućoj koaliciji, imaju podršku osam odsto Britanaca, a evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) 14 odsto glasova, dok je stranka „Zelenih“ na šest odsto.

Šef za politička i sociološka istraživanja pri TNS Majkl Harison, ocenio je da su uoči glasanja laburisti i konzervativci izjednačeni.

Ankete nagoveštavaju „mrtvu trku“ između dveju najvećih partija – vladajućih konzervativaca i opozicionih laburista Eda Milibanda, ali pokazuju i da nijedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu.

Britanska medijska kuća Bi-Bi-Si prenela je da će Kameron danas još jednom obećati Britancima da će zadržati zemlju „na putu ka svetlijoj budućnosti“, dok će se Miliband založiti za „vladu koja će na prvo mesto staviti radne ljude“, a lider trećeg po redu favorita, Liberalno-demokratske stranke, Nik Kleg će ponuditi „stabilnost i pristojan životni standard“.

Vodeći stranački lideri obilaze zemlju uzduž i popreko kako bi sebi osigurali podršku sutra na biralištima, pa tako Kameron hita ka severozapadnoj Engleskoj, Škotskoj i Midlendsu, dok Miliband posećuje marginalne delove pod vlašću konzervativaca na severu Engleske, a Kleg – škotske okruge koje se nada da će zadržati.

Tanjug 06 Maj 2015 12:08
Toby Melville, Pool Photo via AP