018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Konvoj američkih vojnika stigao u Češku

Od:
Komentari: isključeni

PRAG – Konvoj američkih vojnika i oklopnih vozila, u sklopu operacije Atlantska rešenost koja ima za cilj da pokaže spremnost NATO da brani svoje članice, a koji su protivnici zapretili da će zaustaviti, posle prolaska kroz više država istočne Evrope stigao je danas u Češku, bez incidenata.
U kampanji na Fejsbuku i u proruskim medijima, aktivisti su kritikovali prolazak konvoja, najavljujući da će ga zaustaviti, ali su očigledno bili u manjini u odnosu na one koji su izašli na tri granična prelaza kako bi dočekali vojnike, naveo je AP.
Konvoj od 516 vojnika i 118 oklopnih transportera krenuo je prošle sedmice iz Estonije preko Letonije, Litvanije i Poljske, a iz Češke će se vratiti u svoju bazu u Nemačkoj.
Konvoj je naišao na topao doček u Poljskoj i baltičkim državama, članicama NATO koje izražavaju zabrinutost da bi konflikt u Ukrajini mogao da bude pretnja po njihovu bezbednost, navela je američka agencija.
Češka vlada je odobrila prolaz američkih tenkova bez rasprave u parlamentu, zbog čega su aktivisti pokrenuli kampanju „Tenkovi? Ne, hvala!“(Tanks? No, thanks!) protiveći se prolasku američkih oklopnih vozila kroz ovu zemlju.
Protivnici i pristalice prolaska američkog vojnog konvoja preko češke teritorije izašli su juče na ulice Praga, ali su skupovi prošli bez incidenata.
Protest zbog prolaska američkog konvoja kroz Češku organizovali su praški komunisti, inicijativa „Ne bazama“, koja se protivila i postavljanju američkog antiraketnog štita u toj zemlji i pokret „Stop restituciji crkvene imkovine“.
Predsednik Češke Miloš Zeman ne slaže se s mišljenjem da američki konvoj predstavlja okupacionu vojsku i poručio je da on prolazi kroz Češku jer je to najkraći put do Bavarske, gde SAD imaju svoju bazu.

Tanjug 29.03.2015 17:53
AP Photo/Petr David Josek