018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kontrola narkotika u školama

Komentari: isključeni

U cilju prevencije i smanjenja narkomanije, u Osnovnoj školi “Učitelj Tasa” pokrenuta je procedura kontrole narkotika u školama. Projekat se sprovodi pod nazivom “Niške škole bez droge – sigurno mesto za đake”.

Testiranje se obavlja forenzičkim testom koji omogućava detektovanje 5 vrsta najčešće korišćenih narkotika. Tragovi se uzimaju bez znanja dece, sa površina koje najčešće dodiruju, kao što su kvake ili školske klupe. Ukoliko se utvrdi da postoje tragovi narkotika, to se saopštava na roditeljskom sastanku, pa je na roditeljima da preuzmu dalje korake.

Ovaj projekat podržao je i Grad, jer doprinosi tome da se kod mladih podigne svest o štetnosti korišćenja droge, kaže gradski većnik Žarko Ranković. Dosadašnja testiranja su pokazala da su narkotici prisutni u pojedinim školama, te iz tog razloga ovim projektom treba obuhvatiti što veći broj obrazovnih institucija, dodaje on.

Test je preporučen specijalnom procedurom socijalnog programa primarne prevencije narkomanije, a u školama se odvija zahvaljujući donacijama nekoliko kompanija. Autori projekta ističu da broj škola zavisi od finansijskih mogućnosti, pa su pozvali društveno-odgovorne firme da pomognu ova testiranja.

Povezane vesti