018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Konkurs za sredstva za podizanje voćnih zasada – do 31. decembra

Komentari: isključeni

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za dodelu subvencija za podizanje voćnih zasada i obnovu mehanizacije na teritoriji 5 okruga u južnoj Srbiji i trajaće do kraja godine. Za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva subvencije će biti u visini polovine njihove investicije bez PDV-a, a maksimalni iznos podsticaja može biti dvadeset miliona dinara, rekao je Zoran Vasić iz resornog ministarstva, na seminaru poljoprivrednika u organizaciji „Fruits and Berries“.

I ove godine Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za podizanje proizvodnih zasada voća i to: višnje, šljive, trešnje, jagode, maline, kupine i borovnice na teritoriji Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Sredstva za subvencije su obezbeđena iz republičkog budžeta i preko danskog programa za razvoj voćarstva „Fruits and Berries“.

- Vlada Danske i Vlada Srbije su prepoznale da postoji potencijal na jugu Srbije i to želimo da podržimo kroz ovaj program. Već treću godinu zaredom, želimo da podstaknemo poljoprivrednike da konkurišu za sredstva, a mi ćemo im i dalje pomagati savetovanjem, organizovanjem seminara i pružanjem tehničke podrške, jer u prethodna dva konkursa imali smo dosta uspeha. Preko danskog programa u protekle dve godine je za investicije u voćarstvu apliciralo oko 500 proizvođača sa juga Srbije - kaže Dagfinn Moe, direktor kancelarije „Fruits & Berries“ u Nišu.

Pravo učešća na konkursu u 2013. imaju nosioci registrovanog poljoprivrednog imanja, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova. Najveći iznos podsticaja za jednu voćarsku investiciju je dvadeset miliona dinara, istakao je Zoran Vasić iz Uprave za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede.

Konkurs traje do 31. decembra ove godine, a osim ličnih dokumenata, konkursnih prijava, izvoda o registraciji gazdinstva, potrebno je da Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu proizvođači prilože i biznis plan. Pomoć oko pisanja ovog dokumenta voćari mogu da dobiju u 32 opštine na jugu Srbije od stručnjaka „Fruits and Berries“, koji su se i edukovali da prenesu znanje poljoprivrednicima.

Povezane vesti