018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kongres onkologa u Ribarskoj banji

Komentari: isključeni

Ribarska Banja je od 26. do 28. aprila domaćin trećeg kongresa Evropske onkološke škole. O kancerogenim oboljenjima žena, naredna tri dana govoriće 32 vrhunska stručnjaka iz ove oblasti. Suorganizatori ovog seminara koji je okupio 270 lekara specijalista su Klinički centar Niš i Medicinski fakultet u Nišu.

Ribarska Banja nije samo centar zdravstvenog turizma. Ovih dana ona je stecište vrhuskih lekara, onkologa koji u kongresnom centru prezentuju najnovija istraživanja raka dojke i drugih kancerogenih oboljenja žena.

Jedan od naših vrhunskih onkologa, prof. dr. Slađana Filipović i Albarto Kosta, direktor Evropske onkološke škole iz Milana, otvorili su u Ribarskoj Banji treći kongres o kancerogenim oboljenjima žena.

Edukacija u Ribarskoj banji, pružiće našim lekarima dragocena saznanja o najnovijim istraživanjima.

Samo u 2012. godini u svetu je od raka dojke obolelo oko 1.600 000 žena, kao i milion od raka ginekoloških organa. Organizovanjem nacionalnog skrininga, što ranijom dijagnozom i terapijom, moguće je da se smrtnost od raka dojke smanji za 30%. Zemlje Evropske unije već tridesetak godina imaju organizovan nacionalni skrining, a u Srbiji, koja je već donela zakon u ovoj oblasti očekuje se da taj program uskoro zaživi u svim kliničkim centrima, rečeno je na kongresu u Ribarskoj Banji.

 

Povezane vesti