018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Konferencija o borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova (VIDEO)

Komentari: isključeni

Na kardiologiji u niškom Kliničkom centru nema liste čekanja za ugradnju pejsmekera, izjavio je predsednik Udruženja kardiologa Srbije prof. dr Zoran Perišić na konferenciji o najnovijim evropskim preporukama za borbu protiv bolesti srca i krvnih sudova.

Od svih smrtnih slučajeva u Srbiji uzrokovanih bolestima, svaki drugi je u vezi sa bolestima srca i krvnih sudova. Drugačije rečeno, naš narod je treći u svetu, odmah posle Rusije i Ukrajine, po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga se sprovodi akcija Doživi život, a koja propagira evropske preporuke za smanjenje faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, kaze predsednik Udruženja kardiologa Srbije.

Strategija o prevenciji kontrole hroničnih nezaraznih bolesti predviđa borbu protiv bolesti srca i krvnih sudova, jer je njihovo lečenje skupo kako za pojedinca tako i za ekonomiju države. Ipak, u Nišu nema liste čekanja za ugradnju pesmejkera, dodaje Perišić.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji očekuju da će do 2030. godine rak i kardiovaskulrne bolesti ubijati trećinu svetske populacije, koja će u naredne dve decenije biti sve starija, naročito u zemljama sa srednjim ili niskim standardom, čulo se na konferenciji posvećenoj najnovijim evropskim kardiološkim preporukama.