018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Konferencija “Kulturno-istorijsko nasleđe Praveca i Niša” (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Nišu se održava dvodnevna konferencija pod nazivom “Kulturno-istorijsko nasleđe Praveca i Niša”, čiji je cilj da se predstave kulturna blaga srpskog i bugarskog grada, sličnosti kulturnog nasleđa i mogućnosti za buduću saradnju. Organizatori su Narodni muzeji Niš i Pravec i fondacija “Savremenost”. Projekat kofinansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Srbija-Bugarska.

Tvrđava u Nišu i tvrđava u Pravecu, njihovi  3D hologramski prikazi, prvi takve vrste u ova dva grada, i izložba turističkih potencijala samo su deo onog što se može videti na ovoj konferenciji, čiji je cilj duhovno zbližavanje i ekonomski napredak između Niša i Praveca.

Ovakvi projekti odličan su način da se uspostavi saradnja između dva grada i u drugim oblastima, kažu gradski većnik Srđan Aleksić i predsednik GO Medijana dr Nebojša Krstić koji su i podržali ovaj projekat.

Konzul Republike Bugarske Atanas Kristin kaže da mu je drago što je 2014. započela saradnjom dva muzeja, od koje očekuje mnogo.

Posebna pažnja na konferenciji biće posvećena novim tehnologijama u službi očuvanja kulturno-istorijskog blaga. Tako će osim hologramskog prikaza tvrđava biti predstavljeni i veb sajt i virtuelna biblioteka, kako bi šira javnost imala bolji uvid u to šta sve ova dva grada nude.

Povezane vesti