018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Konačna odluka o isplati ratnih dnevnica 25. marta (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Konačnu odluku o isplati ratnih dnevnica rezervistima koji su učestvovali u ratu 1999. godine, evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneće 25. marta.

Advokat Srđan Aleksić, koji zastupa osam i po hiljada boraca, očekuje presudu u njihovu korist, a u tom slučaju, kaže, ona će se odnositi na sve borce kojima nisu isplaćene dnevnice.

Dvadeset petog marta će Sud u Strazburu konačno odlučiti o isplati ratnih dnevnica za sedamdeset hiljada rezervista u Srbiji. Advokat Srđan Aleksić koji zastupa niške borce očekuje da će odluka Velikog veća biti ista kao prvostepena.

Aleksić dodaje da će rezervistima biti isplaćeno oko tri hiljade evra, plus zakonska zatezna kamata od 2008. godine, kada su borci tužili državu pred Međunarodnim sudom. Odluka će se odnositi na sve borce rata 1999. godine. Najkasnije 6 meseci od donošenja presude država će morati da utvrdi način isplate, a u Udruženju boraca kažu da su spremni za pregovore. Presudu u svoju korist neće smatrati pobedom, jer, kažu, pravdu nisu mogli da isteraju pred domaćim sudovima.

Nakon isplate dnevnica Udruženje će nastaviti borbu za prava boraca, kroz donošenje zakona o boračko-invalidskoj zaštiti. Kako kažu, nacrt već postoji, a do juna bi trebalo da uđe u skupštinu.

Povezane vesti