018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kod Prokuplja otvorena najveća vinarija na Balkanu

Od:
Komentari: isključeni

PROKUPLJE – U selu Gojinovac, kod Prokuplja, danas je svečano otvorena najveća privatna vinarija na Balkanu, „Toplički vinogradi“, površine oko 8.000 metara kvadratnih, sa oko 80 hektara vinove loze, u šta je uloženo ukupno oko šest miliona evra.

Kako je Tanjugu rekla brend menadžer „Topličkih vinograda“ Maja Ćirković vinarija je vlasništvo Milomira Kovčevića, koji već 25 godina živi u Španiji i napomenula da se sama vinarija nalazi u sred vinogorja površine oko 80 hektara, a u planu je da se sledeće godine zasadi još 80 hektara vinove loze.
Vinarija je najmodernija na Balkanu i nalazi se u za to posebno izgrađenom objektu sa pet nivoa i posle prerade skladišti se u drvenim bačvama od francuske i srpske hrastovine, objasnila je Ćirković i najavila da sledeće godine vinarija planira da zasadi novo vinogorje u lozničkom kraju.
Kuriozitet je da se u „Topličkim vinogradima“, između ostalog gaji autohtona, srpska sorta grožđa „Prokupac“, koja se sve više koristi u srpskom vinarstvu, kao i „Game“ koji je takođe srpska sorta grožđa.
Osim „Prokupca“ u „Topličkim vinogradima“, gaji se i „Šardone“, „Kaberne“, „Merlo“, „Burgundac“, „Pino noar“ i „Sovinjon“, navela je sagovornica Tanjuga.
Ćirković je posebno pomenula da se u „Topličkim vinogradima“ proizvodi vino „Epigenija“, kome je ime dao još čuveni srpski botaničar Jovan Cvijić u 19. veku, po jedinstvenom fenomenu, a to je da reka Toplica na ovom mestu teče uzvodno i po tome je jedinstveno u Evropi.
„Toplički vinogradi“ su svojim vinima „Roze Prokupac“i „Šardone“ dodali i ime „Epigenija“.
Za ovu priliku, sam vlasnik je obezbedio oko 40 autobusa da na svečanost dovezu goste i novinare i svih većih gradova Srbije.
08.11.2014 16:43
Foto Tanjug, D. Nikolić