018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kod Paraćina nađeno 126 mina

Od:
Komentari: isključeni

PARAĆIN/JAGODINA – Pripadnici specijalizovane organizacije Rusko-srpskog odred za humanitarno razminiranje „Emercom Demining“, ove godine razminiranjem Karađorđeva brda kod Paraćina, gde je 19. oktobra 2006. godine došlo do eksplozije i požara u magacinima municije Vojske Srbije, pronašli 126 neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).
„Od uvođenja u posao, 25. aprila deminire su ručnom detekcijom, uz prethodnu mašinsku pripremu zamljišta, razminirali prostor od 306.380 kvadratnih metara, sa koga su detektovali, iskopali i bezbedno uklonili 126 komada različitih NUS“, rekao je danas Tanjugu direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.
„Emericom Demining“ sedmu godinu za redom obavlja u okolini Paraćina razminiranje zemljišta zagađenog NUS iz požarom i eksplozijom zahvaćenog vojnog skladišta „Paraćinske utrine“, a sve poslove ove godine kao i prošlih godina finansira Vlada Ruske Federacije u okviru Programa pomoći Rusije Srbiji u oblasti humanitarnog razminiranja, objasnio je Jovanović.
On je dodao da Odred broji 14 ruskih i sedam srpskih deminera a ove godine je angažovan na Projektu za razminiranje „Paraćin 7″ na površini 577.584 kvadratna metra.
Radovi će, prema planu, trajati do kraja septembra, napomenuo je Jovanović i dodao da Centar prati realizaciju Projekta i kontroliše kavalitet obavljenog razminiranja.
„Prema oceni Centra za razminiranje, rukovodstvo „Emercom Demininga“ i rukovodstvo Odreda, svo vreme drže najviši organizacioni nivo, osoblje angažovano na ovom projektu je visoko profesionalno, radno posvećeno i disciplinovano, a aktivnosti internih kontrola besprekorna“, rekao je Jovanović.
Jovanović je istakao da „greške, odnosno propusti nisu registrovani“
„Odred dosledno izvršava obaveze u skladu sa Projektom Centra, Međunarodnim standardima, Izvođačkim planom i Standardnim operativnim procedurama „Emercom Demininga“, rekao je Jovanović.
„Emercom Demining“ će sutra, „u skladu sa praksom iz svih prethodnih godina, izvršiti zamenu polovine ruskog deminerskog osoblja angažovanog na ovom projektu u Paraćinu“, istakao je Jovanović.
Rusko-srpski odred, na ovom delu Paraćina, oko tri kilometra od centra grada, do sada je razminirano osam lokacija, ukupne površine oko 4.000.000 kvadratna metra na kojima je pronađeno i uništeno više od 12.000 komada (NUS)“.
Uz NUS iz magazina, demineri „Emericoma“ su pronašli i mnogo municije zaostale iz Drugog svetskog rata, među kojima i avionske bombe teške po 50 i više kilograma.

Tanjug
Foto Tanjug, J.Pap (ilustracija)