018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Koaliciji za Niš: “Treba se ugledati na finski obrazovni sistem” (VIDEO)

U jeku štrajka dela prosvetnih radnika, na sistem obrazovanja kod nas osvrnula se i “Koalicija za Niš“. Osnovke zamere odnose se na obimne i, kako kažu u Koaliciji, nefleksibne školske planove i programe kroz koje đaci ne stiču funkcionalna znanja. Oni se zalažu za otvoren sistem obrazovanja, prilagođen potrebama tržišta rada, interaktivnu nastavu i standardizaciju i objektivnost u vrednovanju postigmutih obrazovnih rezultata.
Uoči obeležavanja Svetog Save i u toku štrajka prosvetnih radnika koji traje nešto više od dva meseca, u Koaliciji za Niš bave se problemima sa kojima se domaće školstvo već dugo bori. U ovom udruženju podsećaju da je obrazovanje jedno od najvažnijih strateških pitanja razvoja društva pa je nagomilane probleme u ovoj sferi neophodno što pre rešavati.
U “Koaliciji za Niš“ smatraju da se treba ugledati na finski obrazovni sistem koji počina na pažljivo probranom profesorskom kadru, u kome je, kako procenjuju, fokus na znanju, individualnim potrebama i mogućnostima đaka, a ne na konkurenciji.

  • Znatiželjan

    A ko je od njih bio u Finskoj ?